ОСТАННІ НОВИНИ

Українці самі розберуться з власними героями, - Гройсман про скандальний польський закон

|

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що Україна не налаштована на загострення відносин з країнами-партнерами. Про це він сказав, відповідаючи на запитання журналістів у Богуславі на Київщині щодо ухвалення у Польщі закону про заборону “бандерівської ідеології”, повідомляє Укрінформ.

 

“Україна не налаштована на загострення відносин з країнами-партнерами. Вважаю, що є багато чутливих питань, які порушувати, можливо, не потрібно, для того, що не створювати якихось прецедентів для розбіжностей”, – сказав Гройсман.

Він додав, що українці “самі розберуться” з власними героями і з власною історією.

“Ми маємо жити не тим, що колись було, а тим, що ми можемо зробити разом. Я за добросусідські відносини і категорично проти того, що може цим відносинам завадити”, – додав Гройсман.

Як повідомлялося, Сейм Польщі 26 січня ухвалив закон щодо Інституту національної пам’яті, який, серед іншого, передбачає кримінальну відповідальність за пропаганду “бандерівської ідеології”. Зокрема, закон стосується визначення “злочинів українських націоналістів” та організацій, що співпрацювали з Третім рейхом, а також можливості відкриття, відповідно до ст. 55 закону про Інститут національної пам’яті, кримінальних проваджень проти осіб, які заперечують ці “злочини”.

Додамо, що у ніч на четвер, 1 лютого, Сенат Польщі прийняв без поправок закон про Інститут національної пам’яті Польщі, який серед іншого передбачає покарання за заперечення злочинів українських націоналістів.

Відповідальний секретар Державної міжвідомчої комісії у справах увічнення пам’яті учасників АТО, жертв війни та політичних репресій Святослав Шеремета зауважив, що прийнятий закон, зокрема, передбачає те, що проти українців, які вшановують Героїв на території своєї держави, відкриватимуть кримінал у Польщі.

Народний депутат України, голова Комітету Верховної Ради України у закордонних справах Ганна Гопко, коментуючи прийняття закону, наголосила, що Республіка Польща від локомотива та взірця демократії в Центрально-Східній Європі скочується до шовіністичного диктату політики над історичною правдою, селективно обираючи чутливі сторінки історії.

Водночас голова Українського Інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович так відреагував на прийнятийСеймом Польщі документ:

«Новий закон про Інститут національної пам’яті, схвалений вчора сенатом Польщі, спрямований в першу чергу на українців, які мешкають зараз у цій країні.

Ось що читаємо в обґрунтуванні:

«беручи до уваги зростаючі міграційні рухи з України, коли носії ідеології українського націоналізму і адепти світогляду опертого на прославляння формувань, які скоїли геноцид, все більше представлені в Польщі, що також призводить до напруженості у польсько-українських відносинах».

Наступний шмат тексту не менш цікавий – виявляється закон покликаний нормалізувати міжнародні відносини (він вже це зробив – свідчення реакція України, Ізраїля, США) та підтримати «справді демократичні спільноти в Україні». Зважаючи на те, що в Україні цей закон позитивно сприймають виключно проросійські сили, стає зрозуміло, кого збираються підтримувати польські політики».

 

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *