ОСТАННІ НОВИНИ

Киян арештували на 2 місяці за спробу підпалу монастиря УПЦ МП

Омелян Шевчук

|

Шевченківський райсуд Києва обрав запобіжний захід у вигляді арешту на 60 діб із альтернативою внесення застави у розмірі 2,2 мільйонів гривень для Олексія Шемотюка та Олександра Горбаня, які підозрюються у спробі підпалити Десятинний монастир УПЦ Московського патріархату. Як повідомив нардеп Ігор Луценко у Facebook, таке рішення було прийнято у суботу ввечері суддею Левицькою.

 

«Для мене це дуже дивна поведінка судді Левицької. Бо прокуратура і міліція налаштовані не надто агресивно, просили лише домашній арешт. Тим не менш, суддя впаяла фактично тримання під вартою – бо такі суми для застави, без допомоги сторонніх, у підозрюваних навряд чи знайдуться», – зазначив депутат.

За його інформацією, обидва хлопці є архітекторами. Один з них воював у складі ЗСУ в аеророзвідці.

«За словами затриманих, вони намагалися привернути увагу до того, що територія Національного музею історії захоплена московськими церковниками. Поруч – фундамент Десятинної церкви, головного храму Київської Русі, котрий символічно хочуть застовпити за собою агенти ворожої держави», – додав Луценко.

На сайті Десятинного монастиря УПЦ МП також повідомляється про обрання запобіжного заходу двом обвинуваченим у підпалі.

Про затримання двох чоловіків за підпал монастиря 25 січня повідомляла київська поліція.

За її інформацією, подія трапилася вночі по вулиці Володимирській. До чергової частини надійшло повідомлення від церковнослужителя про підпал будівлі.

Опитавши заявника, правоохоронці з’ясували, що підпалити будівлю намагалися двоє невідомих. У ході огляду місця події виявили фрагменти слідів навколо будівлі та пляшки із запалювальною сумішшю. Усе це вилучили та направили на експертне дослідження.

Правоохоронці оперативно встановили осіб, які могли бути причетні до вчинення злочину.

Їх затримали у порядку статті 208 Кримінального процесуального кодексу України. Ними виявилися 33-річний та 36-річний кияни. Раніше вони не притягувалися до кримінальної відповідальності.

«Слідчим відділом Шевченківського управління поліції відкрите кримінальне провадження за ч. 2 ст. 15, ч. 2 ст. 194 (Замах на умисне знищення або пошкодження майна) Кримінального кодексу України. Зловмисникам загрожує до п’ятнадцяти років позбавлення волі», – повідомляли в поліції.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *