ОСТАННІ НОВИНИ

Володимир В’ятрович: «На територію Польщі історикам і журналістам тепер просто небезпечно приїжджати»

Омелян Шевчук

|

Голова Українського інституту національної пам’яті Володимир В’ятрович про скандальний закон Сейму Польщі, яким переслідуватимуться ті, хто заперечують «злочини ОУН-УПА»:

«У 2016 році польські політики дали однозначну оцінку польсько-українському конфлікту назвавши його геноцидом, що був влаштований ОУН над польським населенням. І таким чином зупинили будь які дискусії довкола питання. Зараз із запровадження кримінальної відповідальності за заперечення так званих злочинів українських націоналістів, вони взагалі позбавляють можливості проводити будь який діалог між українськими і польськими істориками.

Ще одним важливим аспектом є брутальне та антиісторичне поєднання в цьому законі тоталітарних практик нацизму та комунізму з українським націоналізмом, який за Другої світової війни воював і проти націоналізму, і проти комунізму. Я переконаний, що ухвалення цього закону є кроком до подальшого погіршення стосунків України і Польщі.

Не уявляю, яким чином я зі своїми поглядами, які заперечують тезу про геноцид та те, що мали місце односторонні вбивства польського населення, буду вести діалог на території Польщі. Мені це загрожуватиме трьома роками ув’язнення.

Таке рішення ставить в польсько-українському діалозі велику жирну крапку. Жодних спроб діалогу більше не буде. На територію Польщі історикам і журналістам тепер просто небезпечно приїжджати. Як в Білорусь, або в Російську Федерацію.

Ухвалений нині в Польщі закон про «бандеризм» небезпечний не для України, а для Польщі. Це серйозний крок до згортання свободи слова і запровадження партійної цензури. Під дію закону потраплять не лише українські автори, але й польські, ті хто писали про УПА, не вважаючи її діяльність злочинною. Під цензуру потраплять твори Тожецького, Куроня, Ґедройця.

Без свободи слова неможлива демократія. Досвід нашого східного сусіда це довів. Не хочеться повторення цього уроку у західного”, – повідомив Володимир В’ятрович на своїй сторінці у Фейсбук, а також у коментарі Громадському радіо.

Як відомо експерти обурені, що у польському законопроекті з’явився термін «Малопольща», адже під ним поляки розуміють Галичину, і трактують це як натяк на територіальні претензії.

26 січня стало відомо, що Сейм Польщі ухвалив запропонований рухом Kukiz’15 законопроект про заборону пропаганди так званої «бандерівської ідеології», за яку передбачили штраф, ба навіть тюремне увязнення.

МЗС України також висловило свій протест, що Польща некоректно використовуються назви частини території сучасної України.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *