ОСТАННІ НОВИНИ

Уляна Супрун: «Ненормально, що люди помирають від хвороб, які подолали щепленнями більше 50 років тому»

Андрій Котенський

|

В.о. міністра охорони здоров’я України про кір і складнощі із вакцинацію в Україні:

«Невакциновані діти і дорослі хворіють тяжко: за світовими даними 1 із 900 хворих помирає від ускладнень. В США після початку використання вакцин у 1963 році, кір було майже повністю ліквідовано. Днями стало відомо про ще одну смерть від кору в Україні. Це трагедія не тільки для родини, але й для всього нашого суспільства бо ненормально, що в 2017 році люди помирають від хвороб, що подолали щепленнями більше 50 років тому.

За останній рік більше ніж 1 300 000 вакцинованих в Україні на кір – жодного смертельного випадку.

За той самий час захворіли на кір 6784, а померли 8 людей. Серед захворілих 86% не були вакцинованими.

Іноді нам кажуть: але ж серед захворілих є 14% вакцинованих.

На жаль, технічно неможливо перевірити скільки з них мали підробні довідки, а це все ще є огидною та руйнуючою людські життя практикою в нашій країні.

Серед вакцинованих, захворювання на кір проходить набагато легше. А ось серед тих, хто не був вакцинований від кору, пожиттєві інвалідізуючі ускладнення при хворобі отримує кожний двадцятий.

Охоплення вакцинацією від кору в Україні становило менше 50%, менше ніж в Сомалі та Південному Судані…

Проблема в тому, що на світовому ринку дефіцит вакцин, їх не можна просто купити – замовляти їх потрібно за рік-півтора…

В результаті в 2017-му нам вдалось переламати жахливу тенденцію.

За рік ми завезли більше мільйона доз бельгійськоої вакцини проти кору, паротиту і краснухи (КПК) зі знаком якості ВООЗ і вакцинували згідно з календарем щеплень 93,4% дітей 1 року по всій Україні і 90,7% дітей 6 років.

За останніми соціологічними дослідженнями UNICEF, у 2017 році 84% батьків сказали, що роблять щеплення згідно з календарем вакцинації, в той час як в 2014 році ця доля складала 63% – і тут мова йде не тільки про кір, а й про інші хвороби.

Сукупно, разом з плановою та позаплановою вакцинацією від кору, у 2017 році було вакциновано 1 300 000 дітей від 1 року.

Станом на початок року в закладах охорони здоров’я було 516 000 доз вакцин, в квітні очікується поставка ще 1 000 000 доз, в жовтні – другий мільйон.

Для звичайних людей це просто цифри. Для тих, хто розуміє – це історія про те, як за рік Україна перестала бути Сомалі.

Чи вважаємо ми це перемогою?

Ні, бо нема про що радіти, коли люди все ще помирають від середньовічних хвороб.

Добре, що українці також вважають це ненормальним. Попри всю брехню, яку роками розповідали їм з телеекранів про щеплення, наші громадяни відреагували на спалах кору як розумні цивілізовані люди: пішли і вакцинували себе та своїх дітей.

Дякуємо Дніпру та Запоріжжю, які пішли на допомогу західним областям, де вакцини скінчились або були замовлені в недостатній кількості.

Українці завжди гуртуються в кризові моменти, це надихає.

Але кір – не єдина хвороба, від якої українцям потрібен колективний імунний щит.

На 1 грудня вакцинацією проти поліомієліту було охоплено менше 50% дітей до року, проти кашлюку, дифтерії та правця – також менше 50%, по БЦЖ трохи краще – 75%, гепатит Б – 50%.

Ці вакцини в регіонах є! Ми не маємо чекати спалахів інших хвороб, аби захистити себе та своїх рідних.

Ми почали розробку законодавчих змін щодо вакцинації, які чітко регламентують питання обов’язковості вакцинації, посилять відповідальність за відмову від вакцинації без медичних протипоказань, видачу фальшивих довідок і головне – забезпечать дотримання рівню якості вакцин, які використовуються в Україні та допоможуть сформувати лікарську культуру щеплення та поствакцинального контролю здоров’я.

Наукові дані свідчать, що у разі охоплення вакцинацією не менше 95% дітей та дорослих, за місяць-півтори спалахи кору припиняться.

Ми маємо подолати середньовіччя в Україні і зробити ще один крок на зустріч цивілізованому світу», – повідомила в.о. міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун для УП.Життя.

Коментарі

  1. Ну так… Вірус подолали 50 років тому щепленням. А люди досі помирають. Видно, щеплення дуже ефективне.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *