ОСТАННІ НОВИНИ

У Львові одна із суддів-присяжних зірвала розгляд справи

|

Учора, 19 грудня, у Личаківському районному суді Львова одна із присяжних посеред процесу відмовилася брати участь в розгляді справи, таким чином зірвавши судове засідання.

 

Як повідомили у прес-службі суду, такий інцидент став прицидентом не лише у Львові. Але в Україні. “Після розгляду справи окремого провадження номер 463/3869/17 про визнання особи недієздатною, суд видалився у нарадчу кімнату для прийняття судового рішення. Однак одна із присяжних, яка визначена автоматизованою системою для участі в розгляді справи, відмовилася пройти до нарадчої кімнати для прийняття судового рішення”, – розповів голова Личаківського районного суду міста Львова Сергій Гирич.

Присяжна пояснила, що не має часу чекати, оскільки розгляд справи затягнувся. Також вона зазначила, що не хотіла бути присяжною, а її змусили.

За словами С.Гирича, роз’яснення вимог закону про наслідки неприйняття рішення судом і ухилення від виконання обов’язків, як і просте людське прохання дочекатися прийняття рішення, щоб не розпочинати потім розгляд справи з початку, позитивного результату не дало.

“Жінка гримнула дверима і залишила приміщення суду. Звичайно, можна говорити про те, що суд не зміг вчасно розпочати розгляд справи, оскількив силу вступу в дію нового ЦПК резолютивна частина рішення суду по попередній справі готувалася замість 15 хв. вже 50 хв. і сторони та присяжні чекали початку судового засідання. Але невже присяжні націлені на участь в засіданні на півгодини? Адже їх оплата здійснюється мінімально від години судового засідання. Для чого потрібні такі присяжні і як їх обирали?, – резюмує Сергій Гирич.

«У відповідності до ч. 4 статті 124 Конституції України визначено, що народ безпосередньо бере участь у здійсненні правосуддя через присяжних. Невже народ України достойний таких присяжних? Невже для виконання таких важливих представницьких функцій не можна вибрати в кожному районі по 20-30 активних, ініціативних, відповідальних громадян, які будуть достойно реалізувати конституційні повноваження і брати участь у відправленні судочинства? Невже ці проблеми зараз турбують лише самих суддів? Вже навіть організували інформаційну кампанію для залучення достойних присяжних але поки що змін на краще і годі чекати. Сумно», – додав голова суду.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *