ОСТАННІ НОВИНИ

ГПУ хоче відправити Саакашвілі під арешт із браслетом

Омелян Шевчук

|

Генеральна прокуратура буде домагатися для Міхеіла Саакашвілі цілодобового домашнього арешту з носінням електронного браслета у справі про сприяння учасникам злочинних організацій. Про це заявив генпрокурор Юрій Луценко на прес-конференції у Києві, пише УП.

 

«Вчора було прийнято рішення про затримання Саакашвілі для проведення слідчих дій і вручення підозри. Сьогодні о 7 ранку розпочалися санкціоновані судом дії Служби безпеки для затримання Саакашвілі і доправлення до СБУ й вручення підозри», – зазначив він.

За словами Луценка, Саакашвілі намагався уникнути цього: «Вискочив з мансарди на дах і довго кричав “Київ, вставай!»… Він погрожував кинутися з даху».

«Ми робили все, щоб забезпечити і права, і життя громадянина Саакащвілі. Після певних переговорів з прокурорами та спецслужбовцями, Саакашвілі був затриманий, доправлений назад у свою квартиру, де в присутності адвоката йому вручили постанову про затримання», – сказав генпрокурор.

«Він був поміщений у спецавтомобіль Служби безпеки України, який все ще рухається до СБУ», – додав він.

«Саакашвілі буде пред’явлена 256 стаття, без 110-ї, санкція якої дозволяє нам – і ми це плануємо робити: клопотати про цілодобовий домашній арешт із браслетом електронного стеження. Саме такі наміри слідства на цей момент», – додав Луценко.

Водночас Генеральний прокурор Юрій Луценко запевняє, що ніхто не збирається депортувати Міхеіла Саакашвілі до Грузії.

“Що може бути далі (із Саакашвілі – ред.)? Зараз не йдеться про депортацію, зараз не йдеться про екстрадицію, зараз ідеться про допит, підозру в скоєнні особливо тяжкого злочину”, – заявив голова ГПУ.

Як відомо, 5 грудня правоохоронці прийшли з обшуком до квартири Саакашвілі у центрі Києва. Лідера «Руху нових сил» підозрюють у сприянні учасникам злочинної організації й укритті їх злочинної діяльності, йому оголосили підозру. СБУ спільно з Генпрокуратурою затримали екс-президента Грузії. Проте автомобіль правоохоронців із Саакашвілі всередині заблокували прихильники політика, вони почали споруджувати поруч барикади. Поліція застосовувала сльозогінний газ.

Водночас генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що лідер партії «Рух нових сил», екс-голова Одеської ОДА Міхеіл Саакашвілі отримав від бізнесмена Сергія Курченка, який переховується в Росії, півмільйона доларів на свою діяльність в Україні.

Раніше повідомлялося, що 10 вересня Міхеіл Саакашвілі планував в’їхати з Польщі до України. Політик подорожував з українським паспортом, хоча Петро Порошенко позбавив його громадянства. Після цього Саакашвілі таки прорвався в Україну. Водночас побратими Саакашвілі переконують, що не проривали кордон, а рятувалися від замінування.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *