Україна стала лідером з підвищення цін на продукти харчування серед країн Європи. За рік споживчий кошик українців подорожчав більш як на 15%, ідеться в сюжеті ТСН.
Цього року лідером здорожчання стало сало. За даними державної статистики, ціна на національний продукт зросла на 67%, свинина додала 47% вартості, яловичина зросла на 34%. У Києві місцями за сало правлять 330 грн за кіло – пояснюють, що це домашній продукт і вартує цих грошей.
“Дуже подорожали корма, пальне”, – мотивують продавці.
Експерти ж озвучують іншу причину – дефіцит.
“Найнижче поголів’я – один з важливих українських факторів. Зараз в Україні найнижче поголів’я великої рогатої худоби і свиней”, – твердить фахівець сільськогосподарських і продовольчих ринків Андрій Панкратов.
Тому дорожчає не лише м’ясо, а й похідні продукти тваринництва – молоко і кисломолочні продукти. Середній показник їх зростання складає 30%.
“Інфляція за рік склала 16% з жовтня минулого року по жовтень теперішнього. При цьому, якщо ми подивимося на продукти харчування, перш за все соціальні, основні – овочі, то ціна на них зростала значно більш високими темпами”, – констатував гендиректор асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко.
Вартість українських харчів зростає швидше від зростання пенсій і зарплатні, і вже впритул наближається до європейських показників. Винятком є гречка, яка подешевшала на чверть, а цукор, яйця і олія залишилися майже при своїх цінах. Натомість українські фрукти дорожчають швидше за африканські банани.
Катерина Родак