ОСТАННІ НОВИНИ

12 років за «п’яне» водіння і майже 40 тисяч за керування без прав. В Україні хочуть збільшити штрафи за порушення ПДР

|

У Міністерстві внутрішніх справ хочуть зробити більш жорсткими покарання за порушення правил дорожнього руху.

Про це під час засідання уряду заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, повідомляє Еспресо.TV.

Він зазначив, що через велику кількість аварій на українських дорогах, необхідно змінити законодавства. Зокрема,  внести зміни до статті 286 ККУ про порушення правил дорожнього руху (далі ПДР) – збільшити покарання за ці злочини.

Міністр також пропонує внести зміни до цієї статті, які передбачають окрему відповідальність водія за порушення ПДР за водіння у нетверезому стані.

  • За порушення ПДР особами у нетверезому стані, що спричинило середню ступінь тяжкості аварії, позбавляти волі  строком до 3 років з позбавленням права керувати авто на строк від 3 до 5 років.
  • За порушення ПДР особами у нетверезому стані, що спричинило смерть особи або тяжке ушкодження, позбавляти волі на строк від 7 до 12 років позбавлення волі з позбавленням права керувати авто на строк від 5 др 10 років.

Аваков також вказав на те, що міністрество хоче встановити максимально дозволену швидкість руху в населених пунктах 50 км/год.  Зараз вона становить 60 км/год.

Інші пропозиції включають збільшення штрафів за деякі адміністративні правопорушення, зокрема:

  • За перевищення максимальної швидкості руху 50 км/год в межах міста – штраф 3400 грн (зараз 510грн)
  • За “втечу” з місця ДТП – штраф 3400 (255 зараз грн) та можливе позбавлення прав керування авто на 6 місяців
  • За керування авто особою, яка не має на це права – штраф 10 200 грн, в разі повторного порушення 40 800 грн (зараз 510 грн)
  • За керування авто особою, яку позбавили цього права – штраф 20 400 грн, в разі повторного порушення  – 40 800 (зараз 510 грн)
  • Збільшення терміну накладення адміністративних стягнень до 1 року з моменту виявлення правопорушення (зараз 3 місяці)

Аваков також хоче внести зміни до законодавства стосовно того, що строк дії водійського посвідчення, отриманого особою вперше, становить 2 роки. Якщо протягом цих двох років особа вчиняє не більше двох адміністративних правопорушень в сфері безпеки, то їй видається посвідчення водія на 30 років без сдачі додаткових екзаменів. В іншому разі доведеться складати екзамен.

Міністр хоче внести зміни до статті 21 (Передача матеріалів про адміністративне правопорушення на розгляд громадської організації або трудового колективу) та статті 22 (Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності порушення) Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими передбачити, що положення цих статей кодексу не поширюються на деякі правопорушення у сфері безпеки дорожнього руху, зокрема:

  • керування транспортним засобом у нетверезому стані;
  • керування транспортним засобом особою, яка не має права керування транспортним засобом або позбавлена права керування транспортним засобом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *