ОСТАННІ НОВИНИ

На одного українця припадає 10 тонн відходів, - Семерак

Дарина Смеречанська

|

Щороку в Україні в середньому утворюється 10 тонн відходів в розрахунку на одного мешканця, що в 2 рази більше від середнього показника в країнах Європейського Союзу. Про це сказав міністр екології та природних ресурсів Остап Семерак, передає прес-служба уряду.

“Щороку в Україні утворюється близько 10 тонн відходів на людину проти 5 тонн, як це є в країнах ЄС. Загалом в Україні накопичено близько 36 млрд тонн відходів. Це понад 50 тис. тонн на 1 квадратний кілометр нашої держави”, – сказав він.

Він додав, що обсяги промислових відходів у нашій державі значно перевищують кількість побутових. При цьому утилізується лише 30% промислових відходів та близько 4% побутових.

“В Україні збільшуються площі несанкціонованих звалищ. Найбільший тиск на навколишнє середовище роблять об’єкти хімічної, вугледобувної промисловості, металургії, інфраструктури та сільського господарства. Ці сектори економіки дуже повільно впроваджують технології поводження з відходами та повторного їх використання”, – сказав Міністр, зазначивши, що Національною стратегію управління відходами передбачено, зокрема, створення 500 регіональних центрів із утилізації відходів.

“Але передусім нам потрібні зміни у свідомості. Успішна реалізація завдань Стратегії неможлива без ефективної інформаційно-просвітницької компанії. Українці повинні змінити своє ставлення до навколишнього середовища та поведінку з ресурсами і відходами. Розраховую, що у пропаганді цих європейських принципів нашими партнерами стануть всі органи влади та лідери думок”, – підкреслив Міністр.

Додамо, що 7 листопада Уряд ухвалив Національну стратегію управління з відходами до 2030 року, яка передбачає запровадження в Україні європейської п’ятиступеневої ієрархії поводження з відходами та переходу до циклічної економіки, а також реалізацію принципу розширеної відповідальності виробника. Наступним пунктом буде підготовка і прийняття національного та регіонального планів з поводження з відходами та підготовка відповідної нормативно-правої бази для практичної реалізації європейських стандартів управління відходами в Україні.

Фото: dpchas.com.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *