ОСТАННІ НОВИНИ

Нардепи підтримали у першому читанні новий виборчий закон

Єва Корнійчук

|

Народні депутати проголосували у першому читані за проект Виборчого кодексу, який передбачає голосування за відкритими списками.

За проект закону №3112-1, авторства Леоніда Ємця та Олександра Черненка, проголосувало 226 нардепів, пише УП.

На розгляд Верховної Ради було представлено два проекти Виборчого кодексу.

Законопроект № 3112 був зареєстрований депутатом Валерієм Писаренком у вересні 2015 року та законопроект № 3112-1, поданий групою депутатів, зокрема Олександром Черненком і Леонідом Ємцем.

Кожним із проектів пропонувася три варіанти виборчих систем для виборів: пропорційна система, система єдиного неперехідного голосу на виборах до районних рад, мажоритарна виборча система. При цьому перший проект не передбачає відкритих списків.

Альтернативний проект виборчого кодексу 3112-1 по завершенню голосування набрав найбільше голосів.

Цим документом, пропонується застосувати виборчу систему, яка дозволяє персоніфікувати голосування (“відкриті” списки кандидатів), з запровадженням регіональних виборчих округів.

“Наш документ був зареєстрований більше року тому на основі напрацювань в минулі роки. Документ отримав схвальний висновок Венеціанської комісії. Опрацьовуючи його, ми ввели низку нововведень, осучаснили його”, – пояснив Черненко.

Він додав, що даний документ поєднав 5 виборчих законодавств: законів  про вибори Президента, народних депутатів, про місцеві вибори, про центральну виборчу комісію та про державний реєстр виборців.

“Система  базується на регіональних відкритих списках. Передбачається, що під час виборів Україна поділититься на 27 виборчих регіонів. Лідер не може вплинути на місце у виборчому списку, тільки виборець”, – сказав автор законопроекту.

Також він пояснив, які правила будуть діяти під час голосування на виборах до обласних та великих міських рад.

“Вибори до обласних рад на міст обласних центрів також передбачають систему відкритих списків, схожу до парламентських. Тобто, територія ділиться на великі округи, партія висуває кандидатів і виборець сам їх рейтингує”, – пояснив Черненко.

Також він додав, що за новим документом пропонується обов’язкове навчання кандидатів, які будуть працювати у  виборчих комісіях, та їхня сертифікація. Крім того, планується зменшити кількість

Під час виступів перед початком голосування лідери фракцій та народні депутати висловили думку, що запропоновані документи ще треба доопрацьовувати, але не проти підтримати документи в першому читанні.

За законопроект №3112 проголосувало всього 102 народні обранці. За проект закону №3112-1 депутати віддали 226 голосів. Тож  більшістю нардепів був підтриманий альтернативний виборчий кодекс.

Наразі його мають доопрацювати на передати на голосування у  другому читанні.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *