ОСТАННІ НОВИНИ

Данило Лубківський: «З України намагаються сформувати образ «ворога» і «варвара». Мовчання може стати фатальною помилкою»

Лаврентій Дубич

|

Дипломат, колишній заступник Міністра закордонних справ України Данило Лубківський про скандальні висловлювання та дії Міністра закордонних справ Польщі Вітольда Ващиковськи під час нещодавнього візиту до Львова:

«Слова Міністра закордонних справ Польщі Ващиковського про «довго зчеплені зуби» (?), «Київ використовує Варшаву», реєстри небажаних українців – це одні з найхимерніших висловлювань, які мені доводилося бачити за останній час.

Такі слова завдають прямої шкоди нашим відносинам. По-перше, відбувається підміна понять, що виглядає як шантаж – «хочете нашої підтримки? Робіть так, як ми вважаємо за належне». По-друге, судячи зі слів Міністра Ващиковського, офіційна Варшава не має наміру чути аргументів і бачити дій України.

Слова Міністра потребують розсудливої і гідної реакції на всіх рівнях – і від Міністерства закордонних справ України, й Українсько-польського форуму партнерства, й громадського середовища.

Тим паче, що такі слова – це не одинокий експеримент. За останній час було чути чимало сумнівних і невдалих фраз і від політиків, і навіть духовних осіб.

За цих обставин найважливішою, на мій погляд, є реакція на слова Ващиковського саме у Польщі.

Невже настрої, що Варшава мусить показати Києву, «хто тут римлянин», поділяють сотні світлих і мудрих польських колег, які так дбайливо ставляться до наших відносин?

Невже нашим друзям невідомо, що в світі непросто знайти будь-яку іншу країну, де так уважно й доброзичливо ставляться до польської культурної присутності?

З України намагаються сформувати образ «ворога» і «варвара». Виглядає, що така лінія є свідомою і зловмисною.

Мовчання за таких обставин може стати фатальною помилкою».

Нагадаємо, Міністр закордонних справ Польщі Вітольд Ващиковський, який 4-5 листопада 2017 року перебував у Львові з офіційним візитом, окрім іншого відмовився відвідати Національний музей-меморіал жертв окупаційних режимів «Тюрма на Лонцького» через позицію його директора про те, що Польща 1918 року окупувала Західну Україну. Також Ващиковський заявив, що в історичних питаннях Польща чекає на кроки від України.

Фото: соцмережі

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *