ОСТАННІ НОВИНИ

Продати свій голос на виборах готові 6% українців

Юлія Шпак

|

Майже дві третини українців зіткнулися принаймні з одним порушенням на виборах, які проводилися з 2014 року, найчастіше вони стосувалися виборчої агітації. Про такі дані опитування громадської думки на тему: «Виборчі правопорушення в центрі уваги: хто і чому порушує виборче законодавство?» заявила старша дослідниця GfK Ukraine Тетяна Костюченко, повідомляє Укрінформ.

«68% українців зіткнулися принаймні з одним порушенням на виборах, починаючи з 2014 року. Найбільш поширеними  видами порушень є пов’язані з виборчою агітацією – їх зазначали 65% респондентів та підкуп виборців – 13% респондентів», – сказала Костюченко.

Вона поінформувала, що оскільки підкуп виборців є однією з ключових проблем виборчого процесу в Україні, дане опитування, зокрема, фокусувалося на питанні причин, з яких український виборець був готовий продати свій голос.

За словами Костюченко, загалом 79% українців заперечують готовність членів своєї сім’ї продавати свій голос, а 6% опитаних зізналися, що особисто готові це зробити. Водночас, на думку дослідників, на практиці відсоток останніх може бути значно вищим, по-перше, через чутливість запитання, а по-друге, через те, що при непрямому підкупі факт продажу голосу може бути завуальованим.

За підсумками всіх компонентів дослідження, причинами продажу голосів є бідність населення, намагання отримати бодай якісь вигоди від кандидата чи партії через розчарування у результатах будь-яких виборів, недостатнє розуміння того, що вважається підкупом виборців, недостатність суспільного осуду тих, хто продає і купує голоси, а також низька поінформованість про випадки притягнення до кримінальної відповідальності за порушення виборчого законодавства та низька готовність повідомляти про порушення, особливо у випадках непрямого підкупу виборців.

Дослідження також засвідчило, що лише 14% українців знають про кримінальну відповідальність для виборців, які продають свої голоси, і лише 18% респондентів чули про випадки притягнення до відповідальності осіб, які порушили виборче законодавство.

Опитування громадської думки щодо виборчих правопорушень було проведено на замовлення Ради Європи задля дослідження причин та мотивації, які штовхають громадян України вчиняти дії всупереч виборчому законодавству, у червні-липні 2017 року у всіх регіонах України (окрім Автономної Республіки Крим та окремих районів Донецької та Луганської областей, які не перебувають під контролем органів державної влади України).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *