ОСТАННІ НОВИНИ

У Раді пропонують тимчасово обмежити українським посадовцям виїзд до Росії

Юлія Шпак

|

У Верховній Раді зареєстрували проект закону, який пропонує тимчасово обмежити виїзд до Росії українським держслужбовцям, посадовцям та політикам, а також відправляти Кабінет міністрів у відставку за порушення обмежень з боку міністрів, пише BBC Україна.

Виключення передбачили для працівників дипломатичних служб, у випадку виїзду для невідкладного медичного лікування або участі в похованні близького родича.

Заборону на відвідини Росії для решти посадовців пояснюють тим, що «у стані гібридної війни на таких осіб країна-агресор може здійснювати тиск через спецслужби шляхом підкупу, шантажу або вербування з метою ведення антидержавної діяльності».

«Таких осіб можуть викрадати, застосовувати до них тортури, позбавляти волі, навіть позбавити життя. В таких випадках Україна не може забезпечити захист їх прав», – також ідеться у пояснювальній записці до документу.

Законопроект також передбачає адміністративну відповідальність за порушення запропонованих змін.

Проект ініціювали депутати Андрій Немировський, Андрій Шинькович й Андрій Денисенко) – «з метою запровадження тимчасового обмеження права громадян України на виїзд з України до держави-агресора».

«Україна залишається об’єктом воєнної агресії з боку Російської Федерації, яку вона здійснює, серед іншого, і через підтримку та забезпечення масштабних терористичних атак», – стверджують автори.

Росія систематично заперечує участь своїх регулярних військ у конфлікті на Донбасі, натомість про це неодноразово заявляли представники багатьох країн та міжнародних організацій.

На початку вересня голова СБУ Василь Грицак сказав, що в Україні необхідно запровадити кримінальну відповідальність для депутатів і політиків за поїздки до Росії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *