ОСТАННІ НОВИНИ

Громадські слухання у Львові будуть проводити по-новому

Катерина Родак

|

Сьогодні, 5 жовтня, на сесії Львівської міської ради депутати затвердили Положення про порядок проведення громадських слухань у місті Львові.

Зараз проведення громадських слухань відбувається згідно із  Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та ухвалою Львівської міської ради від 14.07.2016 №908 «Про затвердження Положення про тимчасовий порядок проведення громадських слухань».

«Минулого року на пленарному засіданні було затверджено тимчасове положення про проведення громадських слухань. За цим положенням було проведено близько 60 громадських слухань в місті Львові. Як на мене, до цього інструменту є певний рівень довіри в громадян, але за останній місяць ми стикнулися з цікавою технологію, коли приходили групи людей і говорили, що це тимчасове положення суперечить діючому Статуту 2002 року. І це дійсно так. Ми це робили для того, щоби громадяни мали можливість ініціювати проведення громадських слухань. Є можливість привезти це тимчасове положення у відповідність до вимог діючого Статуту», – зазначив Юрій Лукашевський, начальник управління «Секретаріат ради».

Ухвалу підтримали з певними правками, що більше семи депутатів можуть ініціювати проведення громадських слухань з будь-яких фракцій та участь у громадських слуханнях брали усі львів’яни, але право голосу мали лише мешканці цього району.

Громадські слухання є формою безпосередньої участі членів територіальної громади м. Львова у здійсненні місцевого самоврядування. Метою проведення громадських слухань є надання членам територіальної громади можливості брати участь у підготовці рішень щодо проблем життєзабезпечення й розвитку територіальної громади міста, ознайомлення членів територіальної громади з позицією міської ради, її посадових осіб та депутатів з актуальних проблем громади, отримання від членів громади пропозицій і зауважень з цих проблем для вироблення оптимальних напрямів їх розв’язання.

Громадські слухання проектів генерального плану міста, детальних планів забудови та зонування територій проводяться у спосіб визначений Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності» та Постановою Кабінету Міністрів України від 25 травня 2011 р. N 555 «Про затвердження Порядку проведення громадських слухань щодо врахування громадських інтересів під час розроблення проектів містобудівної документації на місцевому рівні», який суттєво відрізняється від порядку передбаченого Статутом міста.

Ухвала Львівської міської ради від 14.07.2016 № 908 «Про затвердження Положення про тимчасовий порядок проведення громадських слухань» конкретизує процедуру ініціювання і організації громадських слухань, в тому числі і спрощує можливість ініціювати громадське слухання членам територіальної громади м. Львова. Станом на 11 серпня 2017 року було організовано більше 65 заходів згідно із Порядком, затвердженим цією ухвалою.

Для приведення процедури громадських слухань у відповідність до Статуту територіальної громади м. Львова та з огляду на те, що громадські слухання носять систематичний характер та користуються популярністю серед мешканців міста, сьогодні на сесії міської ради прийнято Положення про порядок проведення громадських слухань.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *