ОСТАННІ НОВИНИ

Як американські нацгвардійці рятували людей під час страшної недільної пожежі у центрі Львова

|

П’ятеро бійців зі 1-го батальйону 279-го полку 45-ї Бригадної бойової групи Національної гвардії США, що на стало базується в Оклахомі, кинулися в палаючий будинок в неділю у Львові, на розі проспекту Свободи і вулиці Тиктора (в неділю, 16 липня), допомагаючи евакуювати мешканців з останнього поверху, повідомляє News9, оклахомське інформагентство, передає Збруч.

Сержант Нельсон Діз

 

Гвардійці, як звикло по неділях, приїхали до Львова з Міжнародного центру миротворчості та безпеки (Яворівський полігон) оглянути пам’ятки і відпочити. Любуючись будівлею Оперного, вони помітили дим, що йшов з будинку з лівого боку площі. Якраз в цей час, біля 4-ї години по обіді, на проспекті Свободи в квартирі на 2-му поверсі житлового будинку №31 виникла пожежа. Внаслідок займання пошкоджено дерев’яні балкони 2-го та 3-го поверхів, всю площу металевої покрівлі та світловий ліхтар над сходами.

“Що ж, мій перший інстинкт як піхоти був кинутися в пожежу на поміч”, — розповів потім сержант Нельсон Діз.

Коли вони прибігли до будинку, то побачили, що пожежники ще не приїхали, а всі інші просто дивляться і нічого не роблять, щоб помогти.

“Всі якось або просто дивилися, або йшли далі у своїх справах, ніби нічого не сталося, — згадував Діз. — Ми крикнули: “Hey, let’s get in there!” (Нумо з нами!) і побігли всередину”.

Знимка з відео першого лейтенанта Кейла Крістофера — вже після того, як приїхали пожежні

 

“Так, інстинктивно ми всі просто забігли всередину і почали допомагати людям”, — підтвердив Келлар Джексон.

До Джексона і Діза приєдналися Вінсент Гамерікгауз, Кевін Полк та Аарон Мур. Вони побачили людей, що тікали з пожежі, і побігли просто на третій поверх.

“Ви би бачили цей вогонь, — згадував Діз. — Це було полум’я, просто… сила полум’я!”

У своєму рідному оклахомському містечку Краудер (коло Піттсбурга) Діз є пожежником-волонтером, тож добре знав, що вони мають швидко рухатися і рятувати з полум’я людей.

“Ми почали стукати в двері, у вікна, намагаючись привернути увагу людей, — пояснив Діз. — Вони могли не знати про пожежу”.

“Було тяжко дихати від диму, це був якийсь хаос, — додав Джексон. — Тут в нас була одна пані, яка не хотіла виходити, бо не хотіла лишати своїх псів”.

 

Оклахомські солдати не знають української мови, але Діз каже, що це не заважало.

 

“Люди відразу зрозуміли, що сталося, відразу повідомили інших в квартирі, намагалися винести, що могли”.

“Я пишаюся тим, що ми зробили, — сказав Джексон. — І радий, що ми це зробили”.

45-та бригада 279-го полку планує бути в Західній Україні, виконуючи свою навчальну місію, до кінця 2017 року. Власне, подінка гвардійців під час пожежі теж може стати уроком для українських солдатів, а робота армійських журналістів США (відеоінформацію про вчинок гвардійців поширили вже зранку наступного дня) — для українських колег.

Нагадаємо, що в 2015 році в Міжнародному центрі миротворчості та безпеки українських нацгвардійців й воїнів Збройних сил навчали американські десантники, минулого року — тренували військові інструктори 76-ої піхотної бригади армії США з Каліфорнії, а цього року командування штабом місії перебрала бойова група 45-ої піхотної бригади Національної гвардії США з Оклахоми. Загалом, з початку підготовки у 2015 році, вишкіл пройшли шість батальйонів Збройних сил України та три — Нацгвардії, а це близько трьох тисяч військовослужбовців.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *