ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – Різдво Івана Хрестителя

|

Сьогодні християни України святкують Різдво святого Івана Хрестителя, що здійснював ритуального очищення водою та хрестив сина Божого – Ісуса Христа.

Згідно з Євангеліями Іван Хреститель – попередник Ісуса Христа, що пророкував його пришестя, жив у пустелі і потім проповідував хрещення покаянням, хрестив у водах Йордану Ісуса Христа.

Життя пророка та мученика завершилося трагічно, його обезголовив цар Ірод Антипа за намовленням Іродіади.

Іван Хреститель – найбільший святий, після Діви Марії.

За майже 2000 років після страти реліквії Івана Хрестителя знаходяться по всьому світу.

Фрагмент його голови зберігається у Римі в церкві Сан Сільвестро ін Капіте, ще один фрагмент є у Ам’єнському соборі, куди його приніс у 1204 році тодішній володар Пікіньї Валон де Сартон. Також претендує на володіння голови Івана Хрестителя мечеть Омаядів.

У 2010 році при розкопках монастиря на острові Святого Івана поблизу берегів Болгарії знайдено релікварій з підписом мощів Івана Хрестителя. У коробці знайдені зуб та кістки руки, стопи та щелепи. Болгарські археологи приписують появу цих реліквій Івана Хрестителя на острові у 4 столітті з Константинополя. Вчені з Оксфордського університету вважають що кістки, знайдені на цьому болгарському острові, могли належати біблійному святому Івану Хрестителю. Проведений радіовуглецевий аналіз показав, що кістки належали людині, що жила в першому столітті нашої ери. Аналіз ДНК також підтвердив вік кісток .

Є мощі Івана Хрестителя й в Україні. Із 1673 року срібна скринька з кісткою правої руки Івана Хрестителя зберігається в каплиці бережанського замку (Бережани, Тернопільська область). Згідно з легендою, туди вони потрапили з Антіохії (нині місто Антакіе в Туреччині), куди їх свого часу доставив апостол Лука.

Престольний празник Різдва святого Івана Хрестителя святкують чотири львівські храми:

УГКЦ

Храм Різдва Івана Хрестителя (вул. Л. Кобилиці, 31)

Святкове богослужіння розпочнеться в неділю, 9 липня, о 10.00 год. Опісля відбудеться освячення наріжного каменю фундаменту нової церкви після, яке очолить Високопреосвященний владика Ігор (Возьняк), Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ.

Храм Святого Івана Хрестителя (вул. Ужгородська, 1)

Святкове богослужіння розпочнеться о 12.00 год.

УПЦ КП

Храм Різдва чесного славного пророка, Предтечі та хрестителя Господнього Іоана (вул. Пекарська, 52)

Святкове богослужіння розпочнеться в неділю, 9 липня, о 10.00 год. Привезуть частинку святих мощей пророка Іоана Хрестителя.

УАПЦ

Храм Різдва Іоана Хрестителя (вул. Пасічна, 91)

Святкове богослужіння розпочнеться об 11.00 год.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *