ОСТАННІ НОВИНИ

Сьогодні – День Конституції України

|

Сьогодні, 28 червня, українці святкують прийняття Верховною Радою у 1996 році найголовнішого документу – Конституції України.

У червні 1996-го депутати Верховної Ради ухвалили Конституцію. Це сталося на п’ятий рік після проголошення незалежності. Народні обранці працювали усю ніч з 27 на 28 червня — загалом безперервно 23 години. Під час голосування «ЗА» висловилися 315 парламентарів.

Цікаво, що Україна мала свою Конституцію однією із перхиш у Європі. Мова про Конституцію Пилипа Орлика – договір гетьмана Війська Запорозького Пилипа Орлика зі старшиною та козацтвом Війська, який визначав права і обов’язки усіх членів Війська. Укладений 1710 року. Затверджений шведським королем Карлом XII. Написаний латиною і староукраїнською. Конституція Пилипа Орлика складалася із преамбули та 16 статей.

За оцінкою українських істориків є однією з перших європейських конституцій нового часу. Зберігають документ староруською мовою в Москві та латиною у Швеції.

Сьогодні в Україні пройдуть різні масові заходи на честь свята, яке вже традиційно є вихідним днем.

Програма заходів у Львові:

11:00 – покладання квітів до пам’ятника В. Чорноволу

11:25 – покладання квітів до пам’ятника Т. Шевченку

11:40 – громадське віче

11:55 – наймасштабніше виконання українського гопака за участі кращих хореографічних колективів області та концерт зведеного оркестру західного територіального управління Національної Гвардії України на площі перед пам’ятником Т. Шевченку.

Окрім того, запланована святкова урочиста хода за участі громадськості та представників національних товариств, одягнених у автентичні народні костюми.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *