ОСТАННІ НОВИНИ

Наймасштабніша кібератака в Україні. Геращенко розповів, яка мета вірусу Petya

|

Сьогодні  в 11:00 проти України  було розпочато масові кібератаки з використанням модифікованої для України версії вірусу “wannacry” – “криптолокера”. Про це повідомив радник голови МВС Антон Геращенко.

Лист, що містить вірус, приходив, в більшості випадків, поштою. За кілька днів і навіть тиждень до сьогоднішнього дня. На сьогодні можна сказати, що атака готується не менше місяця.

«Листи, приходивши адресатам-резидентам України, були написані російською та українською мовами. Організатори атаки добре знали специфіку розсилки службових листів у українському комерційному та державному секторі та маскували розсилки листів, що містять вірус, під виглядом ділової кореспонденції, яку з цікавих відкрили неосвічені користувачі. В програмному коді вірусу була запущена дата запуску 27 червня в 11:00.

Кібератака, що має свою кінцеву мету спроби дестабілізації ситуації в економіці та суспільному свідомості України, була розібрана під спробою виправлення грошей у власників комп’ютерів», – повідомив Геращенко.

Вірус зашифрує всі дані жорсткого диска і вимагає викупу в кілька сотень доларів.

«Ціллю цієї тренерської кібератаки, швидше за все, приуроченої до Конституції України, є офіси банків, редакції засобів масової інформації, об’єктів зв’язку, транспорту, телекомунікацій, енергетики.

Жертвами атаки стали “Укртелеком”, “Київ-” “і” Дніпроенерго “,” Укрзалізниця “,” Аеропорт «Бориспіль», Кабінет Міністрів України.

«Наразі  фахівці з кібербезопасності СБУ та Національної поліції працюють на ключових інфраструктурних об’єктах України з метою допомогти системним адміністраторам як можна швидше відновити роботу комп’ютерних мереж. Думаю, що за кілька днів робота комп’ютерних мереж буде повністю відновлена. По кожному відомому факту зараження комп’ютерним вірусом буде розпочато кримінальне провадження. Результати розслідування самої масштабної кібератаки в історії України наші фахівці з кібербезпеки обмінюються своїми закордонними колегами з тим, щоб зробити наш світ більш безпечним у майбутньому. Помітно, що ті, хтозапустили цю кібератаку, знаходяться за межами України. Але рано чи пізно їх особистості будуть встановлені і стануть невиїзними з РФ», – повідомив він.

Сьогоднішня  кібератака, наймасштабна в історії України, на думку Геращенка, не остання.

«Будуть і інші. Так що війна в кіберпросторі, що сягає страху та жаху серед мільйонів користувачів персональних комп’ютерів і наносить прямий матеріальний збиток через дестабілізацію роботи бізнесу та госорганів – це частина загальної стратегії гібридної війни Російської імперії проти України. Така ж її частина, як і теракт, організований сьогодні російськими спецслужбами стосовно полковника ГРУ Максима Шаповала», – додав він.

Нагадаємо, вірус Petya атакував Україну.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *