ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні – сезон високої пожежної небезпеки. Як вберегти себе і природу

|

За прогнозами Укргідрометцентру, найближчим часом в Україні переважатиме тепла та посушлива погода, що створить передумову для формування довготривалої надзвичайної пожежної небезпеки. Про це повідомляє Урядовий портал.

Цього року вже зафіксовано негативну статистику щодо збільшення пожеж на відкритій території. Так, порівняно з минулими роками аналіз виникнення пожеж у природних екосистемах у 2017 році свідчить про їх збільшення майже у 3 рази, а площі пройденої вогнем у 2,4 раза. Зокрема, у лісових масивах кількість пожеж збільшилась у 3 рази, а їх площа у 3,7 раза, на торфовищах – у 2,8 раза, а площа у 2,3 раза, на відкритих ділянках місцевості, зокрема сміття, трави та залишків рослинності – майже у 3 рази, а площа у 2,4 раза. Особливо гострою є проблема виникнення загорянь на сміттєзвалищах, адже саме ці пожежі викликають суспільний резонанс та несуть загрозу життєдіяльності населення і значно погіршують екологічний стан навколишнього середовища через виділення шкідливих продуктів горіння.

Крім того, на території країни розпочалась зернозбиральна кампанія, тому питання дотримання протипожежних заходів у місцях збирання, переробки й зберігання зернових набуває особливої важливості. У цей період за умов посушливої та вітряної погоди, навіть невеличке займання може спричинити виникнення масштабної пожежі на зернових полях й призвести до значних матеріальних збитків.

Також у літні місяці гострою стає проблема загорянь на торфовищах, адже висока температура повітря унеможливлює їх утримання у достатньо зволоженому стані.

За статистикою, основними причинами виникнення пожеж на відкритих територіях є людська діяльність. В теплу погоду громадяни активно вирушають на відпочинок до лісових масивів та впорядковують власні домогосподарства спалюючи сміття. Однак, варто пам’ятати, що при 4 чи 5 класі пожежної небезпеки достатньо навіть одного непогашеного сірника для того, щоб спровокувати масштабну пожежу на відкритій території.

Зважаючи на те, що пожежонебезпечний період підходить до своєї активної фази і загроза виникнення загорянь буде тільки зростати, Державна служба України з надзвичайних ситуацій звертається до громадян з проханням не провокувати пожежі на відкритих територіях та дотримуватися елементарних правил безпеки під час відпочинку на природі.

Протягом пожежонебезпечного періоду забороняється:

– відвідувати хвойні ліси при оголошенні надзвичайної пожежної небезпеки 5-го класу;

– розводити багаття у лісі та лісопосадках;

– заїжджати автомобілем до лісу;

– палити, кидати у лісі та лісопосадках непогашені сірники або недопалки;

– залишати у лісі просочене бензином, гасом, мастилом або іншими горючими речовинами ганчір’я;

– полювати у лісі з використанням вогнепальної зброї;

– створювати смітники та спалювати відходи;

– спалювати стерню та післяжнивні залишки на сільськогосподарських полях;

Шановні громадяни! Якщо ви помітили займання в лісах, посадках та на відкритих територіях, негайно телефонуйте за номером «101».

Пам’ятайте, що лише дотримання елементарних правил пожежної безпеки застереже від трагічних наслідків та матеріальних збитків.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *