ОСТАННІ НОВИНИ

У Чехії вперше судять за участь у боях на Донбасі на боці бойовиків

|

Чеські судові органи вперше почали розгляд справи за звинуваченням на адресу чеського громадянина в участі в боях на території України на боці сепаратистів, пише Радіо Свобода.

Першим про чеха, який увійшов у ряди ЛДНР і брав участь в бойових діях на Донбасі, повідомив в матеріалі в чеському тижневику Respekt відомий чеський журналіст-розслідувач Ондржей Кундра.

«З того, що мені про нього відомо, це людина, яка вже довго вишукує в житті військові елементи, він служив і в чеській армії. А до цього він деякий час жив на Донбасі. Поліція звинувачує його в тому, що він брав участь, або приєднався до «військових» акцій, хоча, можливо, прямої участі в них не брав. Але і за це його можна притягнути до суду», – повідомив Кундра.

На думку журналіста, на Донбасі воює набагато більше чехів і словаків.

«Яка це кількість, точно невідомо. Сьогодні говорять про десятки чехів і словаків. Мені відомо, що поліція займається іншими справами – про участь чехів в боях, а не тільки справою цього першого чеха, якому пред’явили звинувачення», – сказав він.

Як повідомив представник Міністерства оборони Чеської Республіки Петро Медек, «громадяни Чеської Республіки можуть служити в армії іноземної держави лише за згоди головнокомандувача збройних сил, ним є президент республіки», однак це не стосується армій країн-членів НАТО.

«Якщо ж говорити про так звану луганську чи донецьку “республіки”, то мова не йде про офіційну армію конкретної країни, а про збройну одиниці, тобто це вирішувалося б у відповідності зі статтями Кримінального кодексу», – сказав він.

Як зазначив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, дипломатичній місії відомо про участь чехів у бойових діях на Донбасі на стороні проросійських бойовиків.

Представник крайової прокуратури міста Градец Кралове, де розглядається справа, Павло Бужга підтвердив, що суд займається цією справою.

«Якщо ж говорити про так звану луганську чи донецьку “республіки”, то мова не йде про офіційну армію конкретної країни, а про збройну одиниці, тобто це вирішувалося б у відповідності зі статтями Кримінального кодексу», – сказав він.

Як зазначив посол України в Чеській Республіці Євген Перебийніс, дипломатичній місії відомо про участь чехів у бойових діях на Донбасі на стороні проросійських бойовиків. Представник крайової прокуратури міста Градец Кралове, де розглядається справа, Павло Бужга підтвердив, що суд займається цією справою.

УНІАН
Фото: Корреспондент.net

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *