ОСТАННІ НОВИНИ

«Такої поразки Росії в останні роки не завдавав ніхто», - народний депутат про «газову» перемогу України у справі проти «Газпрому»

|

Позов до «Газпрому» у Стокгольм був частиною стратегії з енергетичної незалежності України, яку почав впроваджувати уряд Яценюка ще у 2014 році.  Про це заявив народний депутат від «Народного фронту» Ігор Васюник, повідомляє прес-служба ЛОО ПП «Народний фронт».

«Рішення Стокгольмського арбітражу – це виграш у «Газпрому» 47-ми мільярдів доларів, які Росія вимагала від України «за газовим контрактом». Ця сума є більшою, аніж річний бюджет всієї України. І тепер стає зрозуміло, чому власне Росія так домагається арешту Яценюка. Такої поразки Росії, яка звикла газом шантажувати Європу, в останні роки не завдавав ніхто», – говорить Ігор Васюник.

Перегляд цього газового контракту був частиною стратегії газової незалежності України. Ще тоді, у 2014 році, уряд Яценюка прийняв рішення про відмову від закупівлі російського газу (Україна не закупила в РФ з початку 2016 році жодного кубометра газу), також було розпочато реформу ринку природного газу, а «Нафтогаз» поступово перетворено із бюджетної чорної діри у прибуткову організацію.

Нагадаємо, 31 травня Стокгольмський арбітраж у справі «Нафтогазу» проти «Газпрому» ухвалив рішення на користь української компанії. Відповідно до рішення Стокгольмського арбітражу скасовано умову «бери або плати», скасовано заборону на реекспорт газу з держав ЄС до України та переглянуто формулу ціни з 2014 року. Тепер для України запроваджується європейська ринкова ціна.

Як відомо, рішення про позов до «Газпрому» в Стокгольмський арбітраж ухвалював Уряд на чолі з прем’єром Арсенієм Яценюком ще у червні 2014 року.

Тоді борги перед Росією за газ складали 3 млрд. доларів, при цьому ціна на російський газ була захмарною. Відповідно Арсеній Яценюк ухвалив рішення разом із «Нафтогазом» та командою юристів позиватись до «Газпрому».

Фото: www.2000.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *