ОСТАННІ НОВИНИ

Українці зможуть слідкувати за вирубкою дерев онлайн

|

У Держлісагентстві створена та діє робоча група, яка напрацьовує механізми для запровадження моніторингу в режимі реального часу рубок у лісах за видами та породним поділом. Про це повідомили в обласному управлінні лісового господарства Львівщини.

Зокрема, розроблено геопортал «Ліси України» як засіб доступу і оперування геопросторовою інформацією про ведення лісового господарства. Геопортал створено у співпраці з науковцями Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації ім. Г.М. Висоцького.

Днями у Київському обласному та по м. Києву управлінні лісового та мисливського господарства спільно з науковцями вищезазначеного інституту та фахівцями ВО “Укрдержліспроект” був проведений семінар на тему: «Застосування геопорталу для моніторингу рубок та захисту лісу від пожеж». Основним джерелом інформації геопарталу є дані безперервного лісовпорядкування як таксаційні, так і картографічні (зведені на єдину карту України).

Як було зазначено на нараді, геопортал «Ліси України» готовий до розгортання на території всієї України. Проект вже протестований на базі ДП «Тетерівський лісгосп» та ДП «Клавдієвський лісгосп». Окрім того, вирішено запустити пілотний проект у Київській області.

Зазначимо, що з метою відкритості та боротьби з незаконними рубками у 2016 році Держлісагентство надало доручення всім обласним управління лісового та мисливського господарства, а також державним лісогосподарським підприємствам оприлюднювати на своїх веб-сайтах реєстри виданих лісорубних квитків. Кожен громадянин України може у будь-який момент перевірити законність здійснення рубки.

Також на офіційному веб-сайті Держлісагентства створена та оновлюється кожного місяця рубрика «Реєстр лісорубних квитків», в якій розміщується перелік спеціальних дозволів на заготівлю деревини в порядку рубок головного користування, рубок формування та оздоровлення лісів і інших рубок, пов’язаних і не пов’язаних з веденням лісового господарства.

Після наповнення геопорталу необхідною інформацією та адаптування його для користування громадянами України він буде доступним громадськості та стане завершальним етапом для повноцінного моніторингу рубок у лісах в он-лайн режимі.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *