ОСТАННІ НОВИНИ

Зі Львова вивозять лише 80 тонн сміття. Решту Садовий покладає на Кістіона

|

З міст області, які підписали меморандум, лише три міста уклали угоди на захоронення ТПВ зі Львова. Відтак, на цю тему мер Львова спілкувався сьогодні з віце-прем’єр-міністром Володимиром Кістіоном, інформує прес-службі Львівської міськради.

«Минуло 3 тижні, як публічно, в присутності віце-прем’єр-міністра пана Кістіона був підписаний меморандум між містами. Також меморандум підписала обласна державна адміністрація, обласна рада. 19 міст підписали цей меморандум. На жаль, на сьогодні тільки 3 міста після цього меморандуму уклали угоди. Ми маємо можливість централізовано вивозити з міста 80 тонн в день. Все інше – залишилось поза увагою, це те питання, яке я піднімаю перед керівництвом держави. Сьогодні зранку я мав розмову з віце-прем’єр-міністром Кістіоном, бо динаміка дуже квола, у багатьох містечках ще тривають обговорення і слухання, призначені на пізніше відповідні сесії міських рад. Але ситуація критична, у місті Львова третина майданчиків переповнена, деякі з них переповнені останні 2-3 тижні. Банально нема куди везти. Коли приїжджають посли та іноземні делегації, вони розуміють, якою є ситуація в Україні, коли у нас є тисячі полігонів, і маючи ці тисячі полігонів Львову не дають можливості вивезти відходи. Це поза межами здорового глузду.

Червоноград приймає від Львова лише 10 тонн. З тих 500-600 тонн, які ми продукуємо в день, 10 тонн – не так багато. Я думав, вони зможуть трохи більше прийняти. Вони сказали, що наразі тільки такий невеликий ліміт можуть нам надати.

Є повноваження мої, як міського голови і міської ради, є повноваження державних органів влади. Наше завдання – зібрати відходи і дати можливість їх на вивезення. Якщо полігони закриті по усій Україні, а їх є тисячі, то куди місто Львів має вивозити. Прес, який ми поставили, заблокований, не дали можливості, щоб це сміття можна було пресувати, зменшуючи в 6 разів і воно могло перебувати довший час на тих стаціонарних полігонах, які готові були таке сміття приймати.

Я це питання буду сьогодні піднімати при розмові з головою обласної адміністрації, обласної ради. Я це сьогодні о 08.30 год проговорював з віце-прем’єр-міністром Кістіоном. Час пройшов, всі красиво написали, але нічого хорошого нема.

Якщо українські можновладці все-таки будуть послідовними і їхні слова будуть відповідати діям, ді проблем не буде. Це штучна проблема, штучна блокада, яка вирішується одним рішенням. Не заважайте львів’янам жити, дайте нам можливість нормально утилізовувати сміття.

У багатьох містах області ще тривають дискусії, громадські обговорення, готуються до сесій місцевих рад. Львівська область не зможе 100% приймати весь об’єм від міста Львова, потрібна допомога по інших територіях. Ми маємо багато полігонів. Я на сьогодні допомоги не бачу. З паном Кістіоном я говорив минулого тижня, говорив сьогодні, дав йому чітке розуміння проблеми, він відповів, що буде цим питанням займатись. Головне – мати можливість, куди вивозити сміття», – розповів міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *