ОСТАННІ НОВИНИ

Криницю із стародавніми левами на Коперника обіцяють відреставрувати цьогоріч

|

Проект з реконструкції та відновлення фонтану «Водолій» на вул. Коперника передано для аналізу та внесення корекцій розробнику проекту Українському регіональному спеціалізованому науково-реставраційному інституту «Укрзахідпроектреставрація». Про це інформують у прес-службі Львівської міської ради.

Цей проект був розроблений ще у 2007 році на замовлення управління капітального будівництва Львівської міської ради.

«Проект реконструкції та відновлення фонтану «Водолій» на вул. Коперника був розроблений ще у 2007 році . За цей час відбулося багато змін, як у цінах на матеріали так, можливо, і з’явилися нові, сучасніші підходи до виконання цих робіт. Тому ми передали його проектній організації, яка його розробляла – «Укрзахідпроектреставрація», для детального аналізу і внесення корекцій. Однак, проаналізувавши проект та детально обстеживши фонтан, побачили, що потрібно ще внести додаткові роботи, яких не передбачено в проекті. Мова йде зокрема про ремонт підпірних стінок. Попередньо вартість робіт може становити приблизно 600 тис. грн», – розповів Андрій Зозуля, заступник голови Галицької районної адміністрації.

Паралельно з реконструкцією фонтану «Водолій», на вул. Коперника планують провести реконструкцію криниці з левами. Ці леви походять з будівлі старої Ратуші. Тут розташовані два, а ще два є на Високому Замку. Вже проведено дослідження стану об’єкту та розроблено ПКД криниці.

«Проблема цього об’єкту в тому, що особливо сильно насувається ґрунт і стіна є дуже знищена. Самі леви також у поганому стані. Ми плануємо у цьому році виконати всі роботи, однак після експертизи проекту, вартість робіт становить лише 90 тис. грн. Хоча, з огляду на об’єм робіт, вартість реставрації цього об’єкту значно більша. Тому доведеться шукати спонсора для дофінансування», – сказала Лілія Онищенко-Швець, начальник управління охорони історичного середовища ЛМР.

Нагадаємо, фонтан «Водолій», що розташований навпроти пам’ятника Маркіянові Шашкевичу, датують 1970-ми роками. Його авторкою є покійна відома львівська художниця Теодозія Бриж. Він виконаний у формі струмочка, що витікає з глечика, який тримає в руках міфічний Водолій.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *