ОСТАННІ НОВИНИ

Андрій Гречило: «Мало підняти цей прапор, його ще треба захистити!»

|

Депутат 1-го демократичного скликання Львівської міської ради, доктор історичних наук Андрій Гречило про підняття українського прапора над львівською Ратушею:

«Ми сьогодні відзначаємо 27 річницю від дня підняття прапора у 1990 році. Однак це не є початок історії. Це є її продовження. Так сталося, що місто Львів і ця Ратуша тісно пов’язані з історією розвитку українського національного символу. Вперше синьо-жовтий прапор на ній був піднятий 1848 року, як символ національного відродження українців-русинів у Галичині. Але провисів він всього кілька днів. Потім було ще декілька спроб підняття прапора, але вони не були довготривалими.

Ми підняли цей прапор 27 років тому. І він вже незмінно висить на вежі цієї Ратуші 27 років. Я добре пам’ятаю цей день, оскільки я готував проект ухвали і доповідав його на сесії. І тоді нашим основним завданням було виписати нашу ухвалу в рамки чинного радянського законодавства, щоб не спровокувати силові органи на її відміну і зганьблення національного символу. Це нам вдалось.

Але це не кінець історії. Історія триває. Бо мало підняти цей прапор, його ще треба захистити!

На жаль, зараз іде активна кампанія з дискредитації національних символів України. Зрозуміло, що зараз вона в нас активно набирає обертів в рамках ідеологічної війни. І тому ми мусимо на це дуже сильно зважати. Я звертаюся до всіх – будьте пильними і не дозволяйте ганьбити наші національні символи!»

Фото: Олександр Мазуренко

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *