ОСТАННІ НОВИНИ

Як відрізнити оригінальний алкоголь від підробки? Поради експертів

|

За повідомленням Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів торік в Україні  зареєстровані 96 випадків отруєнь неякісним алкоголем, із яких 49 смертельних.

Так, у Харківській області зареєстровані 77 випадків отруєння сурогатами алкоголю. Із загальної кількості постраждалих 36 осіб померло. У Донецькій області  в м. Лимані зареєстровані 9 випадків отруєння, з них 5 завершилися летально. Також 5 осіб померло в місті Миколаєві, мешканці мікрорайону Тернівка. У м. Рубіжне Луганської області отруїлись і померли 2 осіб, у м. Бердичів Житомирської області отруїлись 3 осіб, 1 особа померла. За результатами судмедекспертизи, у померлих виявили в крові метанол.

Стан хворого, який отруївся сурогатами алкоголю, є особливо важким. У сурогатах алкоголю у великій кількості містяться речовини, які згубно діють на печінку і головний мозок. Наслідки такого отруєння бувають дуже важкими для людського організму.

Алкогольні сурогати – це рідини, не призначені для вживання в якості напоїв. До них відносяться: побутова хімія, косметичні засоби (одеколони, духи, лосьйони), автомобільні рідини (омивачі скла, гальмівна рідина), лікарські препарати (настоянки пустирника, глоду) та ін.

Серед сурогатів є ті, що містять етиловий спирт і небезпечні лише за домішок і добавок, а є інші, які містять метиловий спирт. Останні розкладаються в організмі з виділенням токсичних речовин, що призводять до сильного отруєння.

Найбільш токсичну дію виявляють метиловий спирт та антифриз (етиленгліколь), смертельна доза яких становить 60 – 100 мл. Більш низькі дози викликають неврит зорового нерва та сліпоту (метиловий алкоголь), гостру ниркову та печінкову недостатність (етиленгліколь). Метаболізм метилового спирту та етиленгліколю в організмі відбувається по типу  “летального синтезу”.  Це значить, що в процесі розпаду отрут в печінці утворюються продукти, значно токсичніші за вихідні сполуки.

Окрема категорія алкогольних сурогатів – це підроблені алкогольні напої. Горілка, коньяк, вино, настоянка, приготована з порушенням технології, можуть бути небезпечними для здоров’я людини. Такий напій не тільки не принесе задоволення від вживання, але може викликати сильне отруєння.

Перші ознаки такого отруєння подібні до тих, що виникають при отруєнні великою кількістю якісного алкоголю – нудота, запаморочення, розлад координації, «заплітається» вимова. Якщо ж перед очима з’являються «мушки», у скронях пульсує, болить живіт і з’являється безперервна блювота, зводить литкові м’язи, двоїться в очах, є підозра на отруєння метиловим спиртом. Необхідна термінова медична допомога, оскільки стан хворого може різко погіршитися. Наслідки такого отруєння дуже небезпечні. Це – пошкодження і навіть повна втрата слуху та зору, судоми, втрата свідомості, кома і навіть летальний результат. А хотілося б, щоб життя протікало без подібних «дрібниць». Зрозуміло, важко обійтися без застіль. Однак, не варто перетворювати їх на якусь подобу культу і надмірно захоплюватися спиртним, а тим більше спиртними напоями сумнівного походження.

Щоб не стати жертвою алкогольних сурогатів, пийте тільки якісні спиртні напої – в помірній кількості і не поодинці, щоб у разі передозування спиртного було кому надати першу допомогу і викликати «швидку».

Держпродспоживслужба закликає громадян за жодних обставин не купувати і не вживати алкоголю невідомого походження. Така “продукція” може стати причиною важких, часто непоправних порушень в організмі, що ведуть до смерті.

Щоб захистити себе від купівлі підробленої алкогольної продукції, споживачам необхідно звертати увагу на такі ключові аспекти, як марка акцизного податку, закупорка, етикетка та тара, в яку розлито алкоголь. Оскільки марка акцизного податку є бланком документу суворої звітності, вона захищена спеціальними елементами захисту, які покликані унеможливити її підробку. Одним із елементів захисту є голограма, яка міститься справа від зображення Державного Герба України у вигляді металізованої стрічки. Зазвичай у підроблених акцизних марках у місці розташування голограми зловмисники намагаються імітувати цей елемент захисту простою стрічкою з фольги, наклеївши її поверх акцизної марки, яка у своїй структурі не має ніякого оптичного ефекту. Ще один важливий захисний елемент – це зображення Державного Герба України, який знаходиться в центральній частині акцизної марки і виконаний способом поліграфічного друку. Основною умовою цього елементу є те, що такий друк забезпечує рельєфність елементів зображень, які виступають над поверхнею паперу і ця рельєфність звичайно відчувається на дотик. Тому, провівши пальцем руки по акцизній марці, можна перевірити відповідність цього елементу захисту. На легальній продукції акцизна марка клеїться лише у строго призначеному для її розміщення місці: збоку на горловині пляшки поверх ковпачка і знову на горловину пляшки. Акцизні марки повинні бути наклеєні виробниками алкогольних напоїв на кожну пляшку так, щоб вони розривалися під час відкривання товару. Колір акцизної марки повинен відповідати виду напою. Марка для лікеро-горілчаної продукції вітчизняного виробництва виготовляється у зеленій кольоровій гамі, для імпортного – фіолетовій. Крім того,  окрема кольорова гама є для винної продукції вітчизняного та імпортного виробництв.
На марки наносяться реквізити, що відображають індекс регіону України, який відповідає місцезнаходженню виробника продукції і позначений двома цифрами (для вітчизняної продукції).Етикетка та контретикетка повинні міцно триматися на пляшці.

Під етикеткою на пляшці не повинно бути повітряних утворень і складок. Усі написи мають бути чіткими, містити повну та достовірну інформацію. «Легальна» етикетка зроблена  на якісному папері, у відмінному поліграфічному виконанні та має поперечні клейові лінії з внутрішнього боку. На підроблену продукцію часто наклеюють тьмяні етикетки з розмитими написами. Оригінальні етикетки наклеюються на заводі автоматично, тому вони повинні бути рівні, без перекосів, розривів та слідів клею. Якщо розташування клею нерівномірне і на склі помітні його сліди, ці етикетки клеїлися не у заводських умовах.

На маркуванні обов’язково повинен бути зазначений завод-виробник і його реквізити. Якщо такого напису немає, то і підприємства, можливо, теж. На лицьовій стороні завжди є дата розливу, назва та адреса фірми-виробника, номер ліцензії, знак сертифікації. Дані про дату, час і місце розливу горілчаної продукції наносяться заводом-виробником на кожну пляшку. Ці написи повинні бути чіткими та легко зчитуватися. Етикетки на алкогольних напоях, які реалізуються на підприємствах громадського харчування, повинні бути марковані штампом (печаткою) цього підприємства.

Щоб убезпечити свою продукцію від підробок, деякі заводи встановлюють сучасний, лазерний комплекс, який випалює інформацію про розлив на ковпачках пляшки. Лазерне маркування не стирається і його неможливо вивести навіть засобами побутової хімії для повторного нанесення.

Для визначення, чи відповідає закорковування пляшок заводському виготовленню, потрібно візуально оглянути закупорку та визначити наявність загальних ознак, які допоможуть визначити заводським чи кустарним способом відбувалося закорковування алкогольної продукції.

Так наприклад, при спробі розкорковування пляшки шляхом обертання пробки проти годинникової  стрілки, перфорація не порушується, при цьому пробка прокручується навколо вінчика по колу і в результаті повністю знімається;

– при перевертанні пляшки догори дном, наявне протікання рідини, яка міститься в ній;

– цифрове зображення дати розливу на бічних поверхнях закупорки нанесено нерівномірно, суцільними штрихами;

– нерівномірне розташування барвника, ледь помітний матовий ненасичений чорний колір;

– окремі цифрові зображення є частково розмитими, що не дозволяє прочитати зміст.

Наявність вищеперерахованих ознак, які можливо виявити при візуальному спостереженні на кожній окремо взятій пляшці з алкогольною продукцією, дозволяє зробити висновок, що ці закупорки на алкогольній продукції несправжні та можуть бути закорковані саморобним способом.

Тому кожна із зазначених ознак повинна зупинити покупця, оскільки вони однозначно свідчать про фальсифікацію. Варто також урахувати, що трапляються досить якісні підробки, які можна встановити лише комплексними лабораторними дослідженнями.

Купувати спиртне краще в супермаркетах, які добре себе зарекомендували, а ще краще в спеціалізованих магазинах. Так Ви максимально захистите себе від підробки. Фірмові «захищені» пляшки розрекламованих марок з фігурним оформленням скла теж дають певну надію на те, що їхній вміст оригінальний.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *