ОСТАННІ НОВИНИ

Як контролювати діабет протягом життя

|

Національний інститут діабету, шлунково-кишкових і ниркових захворювань США опублікував 4 кроки для контролю діабету протягом життя. Відтак, Міністерство охорони здоров’я рекомендує дізнатися більше про діабет, показники, як жити з цим захворюванням та залишатися здоровим.

Крок 1: Дізнайтеся більше про діабет.

Існують три основні типи діабету:

Діабет 1 типу виникає, коли організм не виробляє достатньо інсуліну, щоб поглинати цукор (глюкозу) зі споживаної їжі, і не може перетворити його в енергію для вашого тіла.

Цукровий діабет 2 типу виникає, коли організм не виробляє або не використовує інсулін повною мірою. Це найпоширеніший тип діабету.

Гестаційний діабет діагностують у період вагітності. Може бути наявним протягом певного часу і після народження дитини.

Можливо, ви чули, як люди кажуть, що їхній “цукор трохи високий”. Ці слова можуть наводити на думку, що діабет не є важкою хворобою. Це не правильно. Діабет є досить серйозним захворюванням, але ним можна навчитися керувати.

Люди з діабетом повинні зробити вибір на користь здорової їжі, нормальної ваги та активного способу життя. Їм необхідно приймати ліки, навіть якщо вони почуваються добре. Коли рівень цукру в крові близький до норми, люди мають більше енергії, менше втомлюються, зменшується відчуття спраги, рани гояться краще, зменшується ризик інфекційних захворювань шкіри та сечового міхура. Також знижується ймовірність виникнення викликаних діабетом проблем зі здоров’ям, таких як: серцевий напад або інсульт, проблеми із зором, біль, поколювання або оніміння в руках і ногах, проблеми з нирками, захворювання зубів і ясен.

Крок 2: Знай свої ABC показники діабету.

A1C – аналіз крові, який вимірює середній рівень цукру протягом останніх трьох місяців. Він відрізняється від щоденних тестів і є досить важливим для контролю рівня цукру протягом довгого періоду часу.

B – показники кров’яного тиску. Артеріальний тиск – сила тиску крові на стінку кровоносних судин. Якщо показники кров’яного тиску стають занадто високими, це може призвести до серцевого нападу, інсульту, ураження нирок і очей. У нормі кров’яний тиск для більшості людей з діабетом нижче 140/90.

C – показники холестерину. Є два типи холестерину в крові: LDL і HDL. LDL або “поганий” холестерин може накопичуватися і закупорювати кровоносні судини. Це може викликати серцевий напад або інсульт. HDL або “хороший” холестерин допомагає видалити “поганий” холестерин із кровоносних судин. Норми показників є різними залежно від віку та інших факторів.

Крок 3: Дізнайтеся, як жити з діабетом.

1) Намагайтеся контролювати рівень стресу.

2) Правильно харчуйтеся.

3) Будьте активними.

4) Приймайте ліки для лікування діабету та інших проблем зі здоров’ям, навіть якщо ви почуваєтеся добре.

5) Перевіряйте свої ноги щодня на наявність порізів, пухирів, червоних плям і набряклостей.

6) Слідкуйте за гігієною ротової порожнини постійно.

7) Перестаньте палити.

8) Відстежуйте рівень цукру в крові.

9) Перевіряйте рівень вашого артеріального тиску.

Крок 4: Забезпечте собі регулярний контроль, щоб залишатися здоровим.

Необхідно звертатися до спеціалістів принаймні двічі на рік для виявлення і лікування будь-яких проблем на ранніх стадіях. При кожному відвідуванні лікар має проконтролювати рівень АТ, стан кінцівок та стопи, показники маси тіла. Двічі на рік необхідно проходити A1C тест (або частіше, якщо показники більш ніж 7). Щороку важливо перевіряти рівень холестеролу, обстежувати зуби та ясна, зір, здавати аналіз сечі для запобігання захворювань нирок, проводити вакцинацію від грипу. Принаймні раз у житті необхідно вакцинуватися від гепатиту B та пневмонії.

Фото: Жіночий інтернет-журнал

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *