ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні важка ситуація з африканською чумою, але ми з нею боремося, - Лапа

|

Держпродспоживслужба у співпраці з Міністерством аграрної політики та продовольства й іншими органами влади напрацювала цілий комплекс заходів, який дозволить уже в поточному році переломити ситуацію із поширенням африканської чуми свиней в Україні та, зрештою, ліквідувати це захворювання у нашій державі. На цьому наголосив Голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа під час брифінгу.

«Зараз ситуація з АЧС в Україні дуже складна. Однак Держпродспоживслужба та Міністерство вживає заходи, аби побороти африканську чуму свиней», – зазначив Володимир Лапа.

За його словами, у частині ліквідації захворювання Держпродспоживслужба працює максимально ефективно.

«Якщо в оздоровлених пунктах захворювання більше не фіксується, то це означає, що заходи з ліквідації були виконані вчасно і кваліфіковано. Проблему ми бачимо в профілактиці захворювання», – зазначив він.

Якщо, наприклад, в країнах Балтії на домашні господарства припадає близько 10-15% в структурі поголів’я свинарства, то в Україні – це уже 50% поголів’я, і, зрозуміло, що це господарства з достатньо низьким рівнем технологій і біобезпеки.

«Однак власники свиней повинні бути обізнані з елементарними правилами. Наприклад, не годувати тварин залишками їжі без термічної обробки, або перевзуватися і перевдягатися, коли заходиш у приміщення, у якому утримуються свині, особливо, якщо повернувся з лісу, бо дика фауна і кабани – серед основних джерел поширення АЧС», – сказав Володимир Лапа.

За його словами, територіальні органи отримали доручення працювати над підвищенням поінформованості населення: розробляються пам’ятки, друкуються відповідні матеріали для того, щоб у доступній формі доносити необхідну інформацію.

Як зазначив Голова Держпродспоживслужби, прийнято рішення про створення спільних з Національною поліцією мобільних робочих груп. Відповідний проект постанови розроблений і направлений на погодження зацікавленим органами виконавчої влади.

Також на погодженні з ЦОВВ перебуває і проект змін до інструкції з боротьби та ліквідації АЧС. «Інструкція залишилася практично незмінною ще з радянських часів. Вона передбачає повне вилучення свиней – навіть здорових. Зараз з урахуванням європейського досвіду ми намагаємося прийняти більш гнучку модель», – зазначив Володимир Лапа.

Великий блок законодавчих змін стосується посилення відповідальності: розроблено і проект закону про підвищення рівня біобезпеки для збереження тваринницької галузі, який уточнює норми законів щодо переміщення тварин, ідентифікації, актуалізує розмір штрафних санкції.

Ще один великий блок роботи стосується діагностування АЧС у дикій фауні та серед свійських свиней, а також проведення моніторингових досліджень: «Ми зраз працюємо з ЄС. Уже досягли домовленості про проведення таких досліджень на території Західних регіонів України».

У свою чергу директор департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарії Борис Кобальзазначив: для  того, аби змінити епізоотичну ситуацію, необхідно розірвати ланцюг «джерело передачі інфекції – шлях передачі – сприятливі організми». «І найбільш ефективним є блокування шляху передачі збудника. Сьогодні потрібно насамперед посилити контроль за переміщенням як живих тварин, так і продукції тваринного походження. На наше переконання, неналежний контроль за цими процесами призводить до поширення АЧС в країні», – підкреслив він.

Також, за словами Бориса Кобаля, потребує вирішення питання заборони торгівлі живими тваринами у несанкціонованих місцях: «Тут ми чекаємо на підтримку органів місцевого самоврядування та  органів внутрішніх справ».

За його словами, надзвичайно важливо дотримання суб’єктами господарювання заходів біобезпеки: «На сьогодні діючі типові санпропускники облаштовані лише на 20-23% господарств. Це плачевна картина. Ті господарства, де нема можливості виконати ці всі вимоги, повинні бути закритими», – переконаний Борис Кобаль.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *