ОСТАННІ НОВИНИ

Український суд вирішив, що 26 мільйонів у літаку від SANAHUNT – це не контрабанда

|

Суд повернув кошти 230 тис євро та понад 783 тис доларів США громадянці Італії, оскільки вона, на думку суду, їх не приховувала. Про це пише Судебно-Юридическая газета.

121

За інформацією видання, суд ухвалив рішення 5 січня. Разом з тим, текст рішення у реєстрі судових рішень поки що відсутній.

За інформацією видання, суд встановив, що співробітники митниці виявили гроші у багажі італійки Марілени Пізуто до моменту перетину лінії митного кордону. Тому суд розцінив дії жінки як замах на адміністративне правопорушення, оскільки вона не змогла завершити задумане і перевезти кошти через незалежні від її волі обставини. Українським законодавством відповідальність за замах на адмінправопорушення не передбачена.

Як відомо, жінку затримали в аеропорту “Київ” у жовтні минулого року, коли вона намагалась вилетіти чартерним рейсом до Мілану. У її багажі співробітники митного контролю виявили 230 тис євро та понад 783 тис доларів США, що по курсу Національного банку України на той час становило понад 26,5 млн грн. Гроші знаходились у коробках торговой марки SANAHUNT.

Суд вирішив, що перевезення коштів у коробках не є приховуванням від митного контролю. А тому в діях громадянки відсутній склад правопорушення.

Як повідомляв сайт ДФС, при затриманні італійка заявляла про відсутність грошей та наголошувала на наявності в неї дипломатичного імунітету. Предмети, в просканованій митниками валізі, вона назвала дипломатичним багажем з блокнотами. У неї не  має дипломатичного паспорту, а в валізі митники в присутності свідків нарахували 230 тис євро та 783360 доларів США. Готівка знаходилась в опечатаних коробках з під взуття.

У Києві в урядовому кварталі працює однойменний магазин модного одягу SANAHUNT. Його власницею є Оксана Мороз-Хант.

Екс-заступник Державної фіскальної служби Костянтин Лікарчук раніше стверджував, що затримана громадянка Італії є співробітницею магазину SANAHUNT. Згодом він повідомив, що власниця магазину Оксана Мороз-Хант подала заяву в поліцію, що вилучені кошти належать їй і були вкрадені.

За інформацією ряду ЗМІ, клієнтами магазину SANAHUNT є відомі українські політики та чиновники. За словами Лікарчука,  в тому числі клієнтом магазину є голова ДФС Роман Насіров.

11 січня прем’єр-міністр Володимир Гройсман обурився рішення суду і доручив провести перевірку. Він сказав, що звернеться до Національного антикорупційного бюро та Міністерства юстиції.

Гройсман назвав прізвище судді Апеляційного суду Києва, який виніс вказане рішення – Мельник В.В.

Також прем’єр-міністр повідомив, що митникам пропонували хабар 200 тисяч доларів за повернення незаконної контрабанди, але “вони не пішли на це”.

УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *