ОСТАННІ НОВИНИ

У Італії встановили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні

|

На італійському острові Сардинія у місті Кальярі 17 грудня відкрили пам’ятник жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Монумент встановили серед оливкових дерев у центральному парку Монте Кларо. Про це повідомляє Радіо Свобода.

1

«Скульптура уособлює п’ять жіночих фігур зі страждальним виразом обличчя, але притаманною їм гідністю», – розповів Радіо Свобода автор монумента , сардинський скульптор Армандо Лекка.

Скульптура заввишки понад 2 метри і шириною 65 сантиметрів виготовлена із каменю жовтого трахіту, що, за задумом митця, символізує колір пшениці.

«Ми вирішили встановити цей монумент у парку, бо тут буває багато людей. Всі будуть бачити і дізнаються про трагедію українського народу, про яку мало хто тут чув», – пояснив під час церемонії відкриття представник міської ради Кальярі Філіппо Петруччі.

Місцевий художник, автор коміксів про Україну і Голодомор Ігор Тувері назвав появу згаданого монумента важливою подією для Італії.

«Це чергове нагадування про одну з найбільших трагедій людства, і Європа має бути чутливішою до пам’яті про її жертви», – сказав Тувері.

Монумент жертвам Голодомору створений за підтримки благодійних асоціацій ARCOIRIS ONLUS, OCI, посольства України в Італії, Світового конгресу українців та релігійної асоціації «Свята Софія». За інформацією представника місцевої громади українців Володимира Степанюка, вартість проекту складає близько 4 тисяч євро, не враховуючи роботи скульптора. Армандо Лекка вирішив подарувати монумент на знак солідарності з українським народом.

Це перший пам’ятник в Італії жертвам Голодомору в Україні 1932-1933 років. Загалом у світі налічується 13 таких пам’ятників.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *