Руслан Кідалов: «Після зони АТО приїжджаєш додому і думаєш, що все добре. Але ти не такий, як був до цього»

|

Доброволець батальйону «Донбас», колишній військовослужбовець Національної Гвардії України, учасник семінару, спрямованого на психологічну реабілітацію, Руслан Кідалов:

15541493_1377881128890284_3822461479711916860_n

«У грудні минулого року, за кілька місяців до звільнення в запас, «Ліга Офіцерів» проводила психологічний тренінг у нас в частині. Скажу правду: достукатись до нас важко. Багато хто не вірить психологам і вважає, що він здоровий і в нього все в порядку. Тому фахівцям довелось поборотись з нами, з нашими стереотипами, перш ніж ми почали з ними працювати. Звичайно, я з тренінгу не все запам’ятав, але багато чого залишилось в голові, і я досі використовую. Стараюсь щось порадити товаришам, які не працювали з психологами.

Після звільнення приїжджаєш додому і думаєш, що все добре. Але ти не такий, як був до цього. Більшість хлопців говорять, що вони досі залишаються внутрішньо у 2014 році, тоді, коли були в зоні АТО. Тому я вважаю, що дуже потрібно працювати з психологами. Багато хто цього не розуміє. На жаль, в нас є таке, що інші подумають, що ти хворий на голову, якщо звертаєшся до психолога. Тому психологам треба самим ходити до бійців і намагатись допомогти. Нам треба переламати цю систему, щоб військові розуміли, що допомога психолога потрібна їм, а не психологу щось від нього потрібно.

Коли я повернувся додому, кілька місяців зі мною все було нормально, а потім мене трошки накрило. І я сам звертався до одного з психологів. Так я консультувався десь місяців 4-5. І я цього не соромлюсь. Краще походити до спеціаліста, ніж щось зробити погане. Тому я знаю, що кваліфікована робота з психологом дуже потрібна».

Фото: Прес-клуб

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *