ОСТАННІ НОВИНИ

«Зменшення експорту електроенергії через транзит несе небезпеку для вугільників Львівсько-Волинського басейну», - експерт

|

Скорочення експорту електроенергії за рахунок нарощування обсягу транзиту загрожує роботі вугільних підприємств Львівсько-Волинського басейну. Про це говорять експерти, коментуючи нові правила експорту електроенергії від ДП НЕК «Укренерго».

Днями державна компанія без узгодження з Міненерго оновила умови проведення аукціонів з експорту електроенергії. Раніше з Бурштинського острова продавали один загальний напрямок на три країни (Угорщина, Румунія, Словаччина), тепер же ці напрямки розділені (на кожну країну окремо).

Багато експертів енергетичного ринку вже розкритикували нові умови, назвавши їх непрозорими і незрозумілими. Фахівці вважають, що такі правила експорту з Бурштинського острова сприяють нарощуванню транзиту електроенергії через територію України. Це в свою чергу, призведе до зниження вироблення і експорту електроенергії і торкнеться безпосередньо шахт і вугільних фабрик Львівсько-Волинського регіону, які постачають вугілля на електростанції, які виробляють електроенергію на експорт.

«Ми повністю залежимо від шахт і електростанцій. Якщо не будуть ТЕСи брати вугілля, Червоноградська збагачувальна фабрика закриється. Ми повністю залежимо від електростанцій – відправляємо вугілля на ТЕС, які працюють на експорт. Але якщо вони, електростанції, брати вугілля не будуть, то все, ми закриваємося », – розповіла голова профспілки первинного осередку Червоноградської збагачувальної фабрики Наталя Барна.

За її словами, зараз фабрика переробляє весь обсяг вугілля, який отримує від шахт Львівсько-Волинського басейну. «Ми все, що отримуємо від шахт, переробляємо, і у нас відразу ж забирають вугілля на ТЕС. Зараз нам не вистачає вугілля – фабрика не працює на повну потужність. Сподіваємося, що з часом шахти зможуть збільшити видобуток, і тоді ми будемо переробляти 150 тисяч тонн на місяць. А зараз ми останній місяць всього 90 тисяч тонн переробляли. У шахт немає грошей на обладнання, вони мало добувають, а дотацій від держави вистачає тільки на зарплати шахтарям », – наголосила Наталія Барна.

Нагадаємо, ДП НЕК «Укренерго» повідомило про зміни в проведенні аукціонів з продажу електроенергії в інші країни. Згідно з опублікованими на сайті компанії правилами, виставлений на аукціон експортний перетин для поставки електроенергії в Європу розділений на кілька потоків. «Укренерго» опублікувала деталі аукціонів з експорту електроенергії в сусідні з Україною країни. Зокрема, поставки електроенергії з Острова Бурштинської ТЕС в Угорщину і Румунію продаються як окремі потоки потужністю 455 МВт і 50 МВт відповідно всупереч встановленому рішенням міністерства єдиного потоку (Бурштинський острів – Європа).

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *