ОСТАННІ НОВИНИ

Україна увійшла до топ-10 найбільших постачальників зброї

|

Україна за підсумками 2011-2015 років увійшла до топ-10 найбільших експортерів озброєнь. Про це йдеться в доповіді Стокгольмського інституту дослідження проблем миру (SIPRI) за 2015 рік, опублікованому в понеділок, 5 грудня, передає Укрінформ.

zbroya

“Частка України в глобальному експорті зброї становила в 2011-2015 роках 2,6%”, – підрахували експерти SIPRI.

Україна посідає в списку найбільших експортерів 9 місце, трохи поступаючись Італії.

Загалом за вказаний період (перші 5 років цього десятиріччя) обсяг торгівлі зброєю збільшився на 14% порівняно з попереднім п’ятиріччям. На п’ятірку найбільших торговців зброєю – США, Росію, Китай, Францію і Німеччину – припадає 74% усього обсягу. При цьому Сполучені Штати і РФ очолюють цей список з 1950 року, і ніщо не говорить про можливість зміни такого стану речей.

Китай є третім за величиною як експортером, так і імпортером озброєнь. А найбільше зброї купують Індія і Саудівська Аравія.

Витрати на військові потреби в 2015 році становили по всьому світу 1,676 трильйона доларів (на 1% більше, ніж у 2014 році) і дорівнювали 2,3% глобального ВВП. У перерахунку на душу населення – 228 доларів. Показник продовжував падати в країнах Північної Америки і Західної Європи, хоча і повільнішими темпами, ніж у попередні роки. Скоротилися витрати на озброєння в Латинській Америці і Африці. В той же час в Азії, Океанії і Східній Європі, а також на Близькому Сході стали витрачати на зброю більше.

“Деякі з подій року (2015 – ред.) характеризують його як особливо важкий рік для міжнародної стабільності і безпеки”, – пишуть автори доповіді. До чинників ризику вони відносять, зокрема, величезну хвилю біженців і мігрантів з охоплених конфліктами регіонів і зростання напруженості у відносинах між НАТО і Росією через ситуацію в Україні і Сирії.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *