ОСТАННІ НОВИНИ

Львівські абітурієнти зможуть безкоштовно навчатися в трьох словацьких вишах

|

Близько 400 абітурієнтів України зможуть вступити до трьох словацьких вишів за європейською освітньою програмою «Free Student». Про це сьогодні на прес-конференції розповіли представники ГО «Словацько-українське освітньо-культурне товариство», повідомляє Львівський прес-клуб.

За словами кандидата юридичних наук, доцент Ружомберзького католицького університету, представника європейської освітньої програми «Free student» в Україні Роман Фрича, програма «Free student»  дасть змогу українському абітурієнту отримати безкоштовну, якісну та європейську освіту.

«Мета цієї програми – щоби українські абітурієнти змогли отримати якісну освіту. Тому частину коштів за проживання і харчування українського студента у словацькому виші оплачує Словаччина Навчання для українських студентів буде безкоштовним. Але частину  за проживання в гуртожитку доведеться заплатити студенту. Ціна становитиме від 40 до 60 євро на місяць. Харчування для студента коштуватиме 1-2 євро на день.Але те, що українці навчаються безкоштовно, ніяких зобов’язань перед Словаччиною вони не мають. Тобто не зобов’язані після закінчення навчання там відпрацювати. Якщо хочуть, то можуть залишатися, а захочуть, то можуть повертатися в Україну», – розповів доцент Ружомберзького католицького університету.

Як зазначає представник «Словацько-українського культурно-освітнього товариства» Ольга Максимович, зацікавленість школярів залежить від профілю школи.
« Я безпосереднь спілкуюся з абітурієнтами. Переважно профіль, яким цікавляться майбутні абітурієнти залежать від школи. Тобто, якщо це школа з поглибленим вивченням німецької мови, то діти цікавляться германською філологією. Якщо математична, то – математикою», – зазначає вона.

Також Романа Фрича додав, що зарахування до вишів відбуватиметься на підставі співбесід. Представники словацьких вишів будуть спілкуватися з абітурієнтами. Увагу будуть звертати на те, чи дитина зможе жити сама, чи психологічно вона готова до самостійного життя.

Абітурієнти мають змогу вступити до Кошицького технічногоуніверситету, Пряшівського університету  та Ружомберзького католицького університету. Серед  сорока спеціальностей, які можуть обрати українські абітурієнти, є менеджмент, англійська, німецька, італійська мови, психологія, політологія, історія, філософія, хімія, фізика, математика, музичне та образотворче мистецтво, педагогіка, соціальна робота, автомобілебудування, відновлювальні джерела енергетики, лікувальна реабілітація та багато інших.

Усі майбутні абітурієнти можуть прийти на зустріч 29 листопада о 18.00 в школу № 62, за адресою Львів, вулиця Театральна, 15.

Більше інформації можна побачити на сайті http://www.free-student-slovakia.org/ua/

Фото: прес-клуб

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *