ОСТАННІ НОВИНИ

В Україні відзначають День Гідності та Свободи

|

Сьогодні, 21 листопада, українці відзначають День Гідності та Свободи.

den-gidnosti

Це той день, який нагадує нам про утвердження в Україні ідеалів свободи і демократії, збереження та донесення до сучасного і майбутніх поколінь об’єктивної інформації про доленосні події в Україні, а також віддання належної шани патріотизму й мужності громадян, які восени 2004 року та у листопаді 2013 – лютому 2014 року постали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини і громадянина, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

ПорошенкоПрезидент України Петро Порошенко: «Саме Євромайдан, Революція Гідності і світлої пам’яті Небесна сотня безповоротно визначили європейський вектор України. Ми рухаємося в правильному напрямку і до правильних цілей. Та шлях до європейських зірок, як і будь-який інший, пролягає крізь терни – рer aspera ad astra. Тому в дорозі так важко. Дякую, дорогі українці, що нашу європейську державу ми будуємо разом! Вітаю всіх з Днем Гідності та Свободи. Слава Україні!», – йдеться в повідомленні Петра Порошенка.

270Настоятель храму святих апостолів Петра і Павла у Львові, військовий капелан (УГКЦ), Степан Сус: “День Гідності та Свободи – це постійна пригадка для усіх нас, що ми все ще здатні, гідні, придатні до чогось іншого, кращого, до того, про що ми мріємо кожен день! І навіть переживаючи розчарування, стоячи перед стіною неможливого, темного та руйнівного минулого, творячи добро – ми здатні до перемоги та усвідомлення свого місця у цьому світі. Добро подається від кожного з нас! Творімо добро кожен день! Добро завжди переможе!».

271Координатор Варта1 Ігор Зінкевич: «Три роки тому розпочалися події, які назавжди змінили наше життя. На них можна дивитися неоднозначно, ними можна пишатися, можна вважати помилкою і соромом. У кожного свій Майдан. Кожний виходив туди за щось своє, хтось за Євроінтеграцію, хтось проти союзу з Росією, хтось за власну свободу і честь.

Цей період був унікальним, його неможливо було уникнути. Як на мене, цей день важко назвати святом, це день пам’яті. День коли можна згадати ті події, ті емоції, ту романтику, яка переповнювала центральну вулицю країни, ті історії, що розразувалися звідусіль, полеглих героїв. З цього дня, три роки тому, розпочався період, який змінив всіх нас».

272Співачка та волонтерка, голос Євромайдану Львова Софія Федина: «Гідність не в тому, щоб робити вигляд, що всі дурні, а ти мудрий. Свобода не в тому, щоб з-за спини бити ногою в голову і безпідставно звинувачувати.

Гідність – це коли ти своїм прикладом розбудовуєш державу і долучаєш однодумців. Свобода в тому, щоб проявляти ініціативу до добрих справ, і, закотивши рукави, ставати до роботи.

Будьте гідними, будьте вільними. І справжніми – такими, як ми вийшли на Майдан!»

ВасюникНародний депутат України Ігор Васюник: «Свобода вибору, свобода слова, гідність – на захист цих цінностей ми вийшли на Майдан. Тоді і зараз наші воїни-захисники доводять, що українська нація незалежна, сильна, непереможна і Україна обрала демократичний шлях розвитку. І ні зовнішні, ні внутрішні вороги не зіб’ють нас з цього шляху. І пам’ятаймо, що наша сила в єдності!

З Днем Гідності і Свободи, друзі! З днем Св.Архистратига Михаїла – захисника наших воїнів та всієї України».

274

Співачка, громадський діяч та голос Євромайдану Руслана Лижичко: «У моїй країні люди настільки сильні, що в стані вийти і відстояти себе і свою країну. Сьогодні, коли ми почнемо згадувати все, що було в цей день три роки тому, головне згадати те справжнє, що нас підняло на Майдан? Особисто мене – Гідність.

Я, як істинна українка, ніколи і нікому не дозволю стати мені на горло і забирати моє законне майбутнє, що дав мені Творець. Я і зараз у будь-яку мить не вагаючись зробила б те саме! І не вагаючись зроблю це ще раз і ще раз, відстоюючи мою країну у тих, хто краде, зраджує, шкодить, нехтує, розпродає та розвалює її.

Я не буду аналізувати зараз, чого ми добилися. Але я знаю точно, чого ми не допустили: ми не дали вкрасти в нас наш дім і право самостійно у ньому вирішувати, як нам жити. Заради такого права я виходила і вийду знову на Майдан. Героїчність людей, яких я побачила на Майдані, я берегтиму, як найдорожче та найцінніше з усього, що вразило мене найбільше у цьому житті. Слава Україні!»

275Журналіст-криміналіст, учасник Євромайдану Микола Савельєв: «Брати і сестри! Земляки! З річницею Майдану!!! Тішуся, що ми залишились живі. Глибоко і щиро сумую за теми, кого нема і вже ніколи не буде поряд з нами. Саме їм і їх згорьованим сімям – доземний уклін. Вибачте, що не вберегли ваших рідних. Дякую сотням Самооборони, що не пустили нас тоді далі по Інститутській, бо журналістська цікавість могла завершитись несподіваною крапкою. Ніхто не їхав на майдан вмирати. НІХТО… Не буду нині слухати «Пливе кача»… Просто не можу».

281Політолог, активіст, учасник Євромайдану Ярослав Макітра: «Сьогодні на ФБ парад фотографій чиновників і усіляких «прилипал», які встигли «зловити» свій фейс на тлі протестів. Тепер вони вішають постановочні фотографії з Майдану, щоби довести свою патріотичність. Справою на посадах доводьте, горе-фотомоделі!

Той, хто справді був «у замісах» не знаходив часу на фото. Не було ані настрою, ані часу. Ці дні залишаються у серці та душі, а не на моніторі.

Усіх зі святом Гідності та Свободи! Наш Український шлях важкий і тернистий, але ми його успішно подолаємо!».

Як відомо, День Гідності та Свободи — свято в Україні, що відзначається щороку 21 листопада на честь початку цього дня двох революцій: Помаранчевої революції (2004 року) та Революції Гідності (2013 року). Є наступником свята Дня Свободи, що відзначалося 22 листопада на честь Помаранчевої революції у 2005–2011 роках, поки не було скасоване указом колишнього президента Віктора Януковича. 13 листопада 2014 року Президент України Петро Порошенко підписав указ, згідно з яким в Україні 21 листопада відзначається День Гідності та Свободи.

Фото: DT.ua та Фейсбук

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *