У Львові презентували віднайдені листи Климентія Шептицького до родини

|

У Львові  презентували віднайдені листи блаженного Климентія Шептицького до членів родини, написані у період із 1881 по 1945 роки. До кінця року планують завершити і видати альбом із листами, що буде проілюстрований понад сотнею фотографій, багато з яких  вперше побачить світ. Про це на прес-конференції повідомив керівник Постуляційного центру монастирів Студійського Уставу, настоятель Свято-Іванівської Лаври Студійського Уставу УГКЦ о. Юстин Бойко.

1

«Це неординарна дата, адже нині маємо 147 річницю від дня народження блаженного Климентія Шептицького, людини, яка свого часу в тіні рідного брата Митрополита Андрея Шептицького робила великі справи», – пояснив о. Юстин Бойко.

Власне, нещодавно у монастирі св. Теодора Студита «Студіон», що біля Риму у Кастель-Гандольфо, який свого часу був куплений за кошти Митрополита Андрея Шептицього для студитів, було віднайдено, а вже у Львові перекладено з польської на українську мову листи блаженного священномученика Климентія (Казимира Шептицького) до родини. Більшість з них – до брата Станіслава Шептицього, генерала Війська Польського.

1

«Будучи там, я натрапив на практично невпорядкований архів. Ми з отцями почали вивчати листи, які нам трапилися, і серед стосів паперів виявили листи отця Климентія Шептицького до його рідного брата Станіслава», – розповів о. Юстин Бойко.

«Що є цікавим у цих листах? Вони охоплюють дуже великий період його життя – від 1881 року, тобто, ще до того, як він вступив до монастиря, закінчуючи періодом, коли Церква мала йти в підпілля, тобто прийшла радянська окупація. З них ми довідуємося, що спонукало його стати монахом, ступити на шлях чернечого життя, покинути дуже успішну світську кар’єру, і присвятити своє життя Богу через служіння греко-католицькій церкві…», – зазначив отець.

Варто додати, що із тексту листів ми також довідуємося про маловідомі факти з життя родини Шептицьких та взаємини між братами, дітьми Яна та Софії Шептицьких.

Окрім цього, у листах Климентій Шептицький детально описує своєму брату Станіславу, військовому аташе айстро-угорської імперії на Далекому Сході у Маньчжурії, останні роки життя їх батьків та смерть матері – Софії Шептицької. Також цікаво описаний міжвоєнний період у житті родини та факти пов’язані з діяльністю брата, Митрополита Андрея. Також там є свідчення очевидця подій у Львові у 1941 році – вбивства в’язнів під час відступу більшовиків після оголошення Німеччиною війни СССР. Архимендрит Климентій Шептицький залишив у листах до родини також цінну, часто не відому широкому загалу, інформацію про греко-католицьку церкву, події з життя праведного митрополита Андрея Шептицького, його смерть та арешти єпископату.2

Своєю чергою упорядник листів та перекладач українську мову Іван Матковський розповів, що у альбомі, який планують вже незабаром видати, окрім листів, буде багато маловідомих фотографій: «Фундація Шептицьких у Варшаві надала нам близько 50 маловідомих, або майже невідомих світлин, ними будуть проілюстровані листи».

«Племінник о. Климентія Шептицького  – Ян Шептицький набрав листи на друкарській машинці. Це нам трішки полегшило роботу, бо читати їх польською мовою ще й написаними від руки, було б дещо складно. Також листи є прокоментовані: 95% всіх прізвищ та населених пунктів, які згадуються в них, ми прокоментували, щоби все було зрозуміло…», – пояснив упорядник листів.

Відтак Іван Матковський повідомив, коли львів’янам слід чекати на альбом: «Листи вже майже підготовані до друку. Очевидно, надрукуємо альбом десь через місяць, а тоді презентуємо, щоби кожен зміг його побачити і прочитати».

Довідка

Блаженний Священномученик Климентій народився 17 листопада 1869 року у селі Прилбичі в родині Яна та Софії Шептицьких. Був шостою дитиною у сім’ї. У 1892 році отримав ступінь доктора права у Ягеллонському університеті у Кракові. Займався адвокатською та політичною діяльністю. Зокрема, у 1900-19007 році був депутатом австрійського парламенту, співавтор «Загального австрійського закону про ліси». У 1911 році, у віці 43 роки, вступив до монастиря. У 1918 році став настоятелем Унівського монастиря, а з 1926 року – ігуменом Студитів Свято-Успенської Унівської лаври. У 1927 році на землях т.зв. Кайзервальду у Львові заснував Свято-Іванівську лавру Студійського уставу. В 1936-1937 роках спільно з братом митрополитом Андрієм Шептицьким склав статут для монахів Студійського уставу, відомий під назвою «Типікон», який апробував папа Пій ХІІ. Відіграв велику роль у створенні та формуванні чернецтва греко-католицької церкви. У 1939 році таємно іменований митрополитом Андрієм Шептицьким екзархом Росії та Сибіру. Під час Другої світової війни врятував кілька сотень єврейських, польських та українських дітей. Замордований у 1951 році у Владимирському централі в Росії.

В 1996 році посмертно отримав звання «Праведник народів світу» за порятунок євреїв у період Голокосту. Отець Климентій Шептицький беатифікований Папою Римським Іваном Павлом ІІ 27 червня 2001 року у Львові під час офіційного візиту Святійшого Отця в Україну.

Фото: ЗІК, копії листів

 

 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *