ОСТАННІ НОВИНИ

Трамп про Україну: ключові цитати

|

Україна не входила до топ-тем передвиборних дискусій у Сполучених Штатах Америки, проте час від часу до неї у своїх заявах зверталися обидва фіналісти перегонів.

6

Сьогодні важко сказати, як саме виглядатиме політика нового президента США відносно Києва – і особливо це стосується Дональда Трампа з його фактично нульовим зовнішньополітичним досвідом.

Однак певні враження про неї можна скласти, ознайомившись з його заявами на «українську тематику», зробленими під час виборчої кампанії та ще до її початку, коли пан Трамп ще навіть не був формальним кандидатом у президенти.

ВВС Україна пропонує своїм читачам згадати найяскравіші моменти, у які Дональд Трамп у своїй риториці згадував про існування України, яку він, до речі, наполегливо називає the Ukraine», що самі українці вважають неправильним і з граматичної, і з політичної точки зору.

«Росія голосно сміється»

8

Отож, 28 лютого 2014 року, наступного дня після того, як «зелені чоловічки» – про яких ми тепер знаємо, що це були російські спецпризначенці, – заблокували ключові адміністративні об’єкти в Криму, Дональд Трамп реагує на події саркастичним твітом: “США закликали Росію не вторгатися до України. Росія каже США, що не вторгатиметься, а тоді голосно сміється!”

Уже за тиждень на традиційній великій політичній конференції консервативних політиків та активістів Дональд Трамп детальніше і в характерній для себе манері розповів про своє бачення подій в Україні.

“Нещодавно я був у Москві, оскільки я володію конкурсом “Міс Всесвіт”, і мене прийняли там просто чудово. Путін навіть надіслав мені чудовий подарунок з чудовим привітанням. Я говорив з усіма його людьми. І подивіться, що він робить з президентом Обамою. Він просто грається з ним”, – почав пан Трамп.

“І от він проводить Олімпійські ігри, а вже наступного дня береться за Україну. Наступного дня. Дуже розумно! Він не хотів цього робити під час Олімпіади. Бум! Наступного дня. Коли наші атлети вже поїхали, ми всі поїхали.

Знаєте, коли він зайшов і захопив Крим, він вирвав серце і душу, тому що там були всі гроші. Мене це здивувало. Я чув, що більшість доходу надходили просто з цього регіону. Це – територія багатства, а це значить, що решта України зазнає поразки, і це, як можна передбачити, станеться дуже скоро… Подивіться, що вони роблять в Україні роблять, і (ви зрозумієте), що це – лише питання часу”, – сказав він.

Що саме мав на увазі Дональд Трамп, говорячи про “всі гроші”, і що він відчував, коли пророкованої ним поразки України так і не сталося, – невідомо.

“Слова, а не справи”

7

Однак уже наступного року в інтерв’ю NBC Трамп показує, що Україна не входить до його зовнішньополітичних пріоритетів.

Відповідаючи на питання, чи підтримує він вступ України до НАТО, він говорить: “Увійде (Україна до НАТО) чи не увійде, мені все одно. Увійде – чудово. Не увійде – чудово…”

“Мені не подобається те, що діється в Україні. Але це проблема, яка зачіпає Європу набагато більше, ніж нас. Отож вони повинні взяти на себе частину відповідальності”, – одразу додає він.

Ця заява викликала різку критику американських експертів із зовнішньої політики, і вже за кілька тижнів Дональд Трамп дещо модифікує свою точку зору на події в Україні.

Його запрошують виступити у форматі відеоконференції на конференції Ялтинської європейської стратегії, і тут він визнає, що Україна не отримує від світу підтримки, якої заслуговує.

“У мене є таке відчуття, що люди з різних частин Європи повинні об’єднатися, аби допомогти Україні. Мені не здається, що Україна отримує гідну повагу від інших частин Європи. Але Україна цілковито заслуговує цієї поваги, вона довго це доводила. Отож про Німеччину йдеться чи про інші країни, я не думаю, що ви отримуєте підтримку, якої потребуєте”, – заявив він.

“США підтримували Україну, але радше словами, а не справами. Наш президент недостатньо сильний, і він не робить для України того, що повинен. Ми називаємо це балаканиною. Частиною проблеми, яку Україна має зі США є те, що Путін не поважає нашого президента”, – продовжив він.

Далі промова Трампа звелася до критики Барака Обами, отож довідатися, що саме він має на увазі під “підтримкою України справами”, так і не вдалося.

“Я повністю за Україну”

9

Вже цього року в інтерв’ю New York Times Дональд Трамп знову нарікає на те, що США в українському випадку займаються тим, чим взагалі-то повинна була б займатися Європа.

“Одна з речей, які мене дратували, – це була Україна. Зараз я повністю за Україну. У мене є друзі, які живуть в Україні, однак, не так давно, коли українська проблема виникла, і Росія пішла на конфронтацію, у мене не було враження, що хтось переймається цим більше, ніж ми. Нас те, що відбувається в Україні, зачіпає найменше, бо ми розташовані від неї найдалі. Однак, схоже, їхні сусіди про це не говорять. Подивіться на Німеччину, на інші країни – не схоже, щоб вони дуже переймалися…Тож я здивувався, чому країни, які межують з Україною і розташовані з нею поряд, не переймаються цією проблемою більше?” – розповів він.

“Ми боремося за Україну, але за неї не бореться більше ніхто, крім самої України, звичайно, і це не здається мені чесним, і не здається мені логічним”, – резюмував Дональд Трамп.

У травні цього року в інтерв’ю Reuters він лаконічно висловився на тему російської присутності в Україні: “Вона мені не подобається. Вона мені зовсім не подобається”.

“Путін не зайде в Україну”

11

Однак, мабуть, найвідоміші свої заяви з “українського питання” Дональд Трамп зробив улітку цього року.

Спочатку на прес-конференції, відповідаючи на питання, чи визнає він у якості наступного президента анексію Росією Криму, він заявив: “Ми розглянемо це. Так, ми розглянемо”.

Ця лаконічна і неконкретна відповідь викликала цілу низку критичних коментарів: досі американський істеблішмент в один голос визнавав незаконність приєднання до Росії території іншої європейської країни.

А вже за кілька днів у ефірі телеканалу АВС Дональд Трамп заявив, що “Путін не зайде в Україну”.

“Він не зайде в Україну. Просто, щоб ви розуміли. Він не зайде в Україну, зрозуміло? Позначте собі. Запишіть. Що хочете з цим зробіть”, – сказав він.

Ведучий зауважив: “Але ж він уже там”, вочевидь, маючи на увазі анексію Росією Криму.

“Так, певним чином він там. Але мене там немає. Там Обама”, – відреагував на це Дональд Трамп.

Наступного дня пан Трамп пояснив: його просто неправильно зрозуміли.

“Коли я в інтерв’ю сказав, що Путін “не зайде в Україну, позначте собі це”, я казав, “якщо я стану президентом”. (Путін) уже в Криму!”, – написав він у своєму Twitter.

“Отож з усіма грізними словами Обами про Росію та Україну, вони вже захопили Крим і продовжують тиснути. Це – те, що я казав!”, – додав Дональд Трамп.

З того часу резонансних заяв про Україну новообраний американський президент не озвучував, хоча його “ляп” з тим, що “Путін не зайде в Україну” періодично використовувала у своїй контрагітації Гілларі Клінтон.

Деякі спостерігачі пояснюють різкий спад уваги Трампа до цієї теми звільненням керівника його передвиборчого штабу Пола Манафорта, який мав неабиякий досвід роботи у Києві.

Так чи інакше, відтоді пан Трамп згадував про цю далеку європейську країну лише вряди-годи.

“Росія захопила Крим під час так званих “Обаминих років”. Хто цього не знає? І чому через це до Обами жодних претензій?”, – написав він, приміром, у Twitter 14 вересня цього року.

Що ж, відтепер у Дональда Трампа є шанс показати, як саме потрібно проводити “українську політику”, щоб не наразитися на критику навіть найдошкульніших опонентів.

А наразі чимало українських спостерігачів звернули увагу: пан Трамп, на відміну від Гілларі Клінтон, не зустрівся з Петром Порошенком під час вересневого візиту українського лідера до США.

Через брак часу чи свідомо – невідомо. Зрештою, це означає тільки те, що їм доведеться познайомитися і обмінятися думками з приводу ситуації в Україні згодом.

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *