ОСТАННІ НОВИНИ

Кам’яниця на площі Ринок втратила статус пам’ятки: буде нова кнайпа?

|

Завдяки екс-депутатові Львівської міської ради кам’яниця на площі Ринок з 28 вересня цього року втратила статус пам’ятки та буде приватизована фірмою його родички, повідомляють «Наші гроші. Львів».

rinok-5

Колишнього депутата звати Андрій Якимів. Він вже не перший раз фігурує в скандалах пов’язаних з пам’ятками архітектури  Львова. У 2013 році Якимів активно займався просуванням ресторанів «Арсенал» та «IlCastello», що розташовувались у Львівському арсеналі. Власниками цих ресторанів було ТОВ «Галицька кнайпа», яке належить Галині Панас та Олені Романюк. Остання є рідною сестрою дружини екс-депутата Львівської міської ради.

У березні 2015 року на засідання сесії Львівської міськради винесли питання про приватизацію способом викупу «Львівською гільдією» приміщень на Ринку . Та важливим фактом є те, що депутат скористався своїм статусом – особисто виніс питання про приватизацію приміщення на засідання сесії і проголосував «за». А викупили цю кам’яницю ПП «Львівська гільдія», яка належить сестрі дружини екс-депутата Олені Романюк. Депутати проголосували за приватизацію майже одноголосно.

111-2-1

Далі управління комунальної власності ЛМР справу про приватизацію на площі Ринок передало до суду. Однак вересні 2016 року програло справу.

У суді з’ясувалось, що будинок не належить до пам’яток архітектури державного значення. Суто юридичне формулювання «не набув статусу пам’ятки національного чи місцевого значення в розумінні вимог законодавства»,зумовлене тим, що в Законі «Про Перелік пам’яток культурної спадщини, що не підлягають приватизації» будинок на площі Ринок, 5 справді відсутній.

Проте статус пам’ятки архітектури будинок мав із 1963 року – відповідно до постанови Ради Міністрів УРСР. На сайті міської ради також є перелік пам’яток національного значення, який датується 2011 роком. У ньому будинок на площі Ринок, 5 є пам’яткою національного значення. Також на будинку є відповідна охоронна таблиця.

За рік до розгляду питання про приватизацію цих приміщень відділ охорони культурної спадщини та культурних цінностей Львівської  ОДА надав ПП «Львівська гільдія» відповідь про те, що не заперечує проти приватизації об’єкту.

В свою чергу,  Міністерство культури України у вересні 2014 року також погодило «приватизацію нежитлових приміщень першого поверху будівлі за адресою: м. Львів, пл. Ринок, 5, площею 47,1 кв.м. (перший поверх) та площею 150,4 кв.м. (підвал)» ПП «Львівська гільдія».

Міська рада намагались оскаржити погодження міністерства на тій підставі, що воно видало його на звернення приватного підприємства, а не на звернення міської ради, яка є власником приміщення. Але суд відкинув і цей аргумент, оскільки «сам власник майна або уповноважений ним орган за погодженням на відчуження майна до Міністерства культури України не звертався».

Фото: Наші гроші. Львів

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *