ОСТАННІ НОВИНИ

15% загиблих АТОвців могли б вижити, якби пройшли належне медичне навчання

|

Згідно з офіційною статистикою Міністерства оборони України бойові втрати Збройних Сил у 2015 році склали 2132 бійця. Про це йшлося під час круглого столу щодо стану військової медицини в Україні за участі в.о. міністра охорони здоров’я доктора Уляни Супрун, заступника міністра доктора Олександра Лінчевського, військового хірурга та стажера відділу координації та медичного забезпечення АТО, надзвичайних та воєнних станів Міністерства охорони здоров’я Олександра Данилюка, інструктора з тактичної медицини ГО “Захист Патріотів” Павла Івка та лікаря-травматолока Київської міської клінічної лікарні №17 Максима Циганка, повідомляє «Урядовий кур’єр».

ато

“Український морський піхотинець має отримувати такий же рівень медичної допомоги, як морський піхотинець США”, – зазначила під час круглого столу в четвер в.о. міністра охорони здоров’я України доктор Уляна Супрун.

Згідно з офіційною статистикою Міністерства оборони України бойові втрати Збройних Сил у 2015 році склали 2132 бійця. У 2016 році загинуло 173 українських військовослужбовця. 15% з них ймовірно залишилися б живими, якби отримали належне навчання та індивідуальну аптечку західного зразка.

Доктор Супрун наголосила на важливості якісної підготовки кожного військовослужбовця. Перші хвилини після поранення визначають подальшу долю бійця, тому максимальна увага має приділятися саме цьому етапу надання допомоги.

“Тут важливим є навчання кожного бійця, сучасна аптечка (без компромісів), підготовка бойових медиків та евакуаційний транспорт”, – підкреслила Супрун.

Теж саме стосується й лікарів, які працюють у зоні конфлікту, адже медична допомога надається не медикаментами чи обладнанням, а людьми.

“Західний рівень допомоги не можливий без західного навчання. Американського піхотинця лікує добре підготовлений лікар, а значить і український лікар має бути підготовлений. Білий халат не додає знань. Знання та навички здобувають на курсах”,  – зазначив заступник міністра Олександр Лінчевський.

Згідно зі звітами Генштабу, сьогодні медичні підрозділі забезпечені спеціальною медичною технікою на 80%, броньованою санітарною технікою на 45%, а індивідуальними аптечками на 100%. Проте громадські організації й надалі продовжують підтримувати військових спорядженням та щоважливіше  – навчаннями з тактичної медицини.

У 2016 році медики добровольці заснували громадську організацію “Медичний корпус”, у якої на меті невідкладна лікарська допомога в зоні зіткнення та підсилення лікарень у прифронтових населених пунктах.

Міністерство охорони здоров’я з свого боку запустило програму, яка дозволяє лікарям-добровольцям брати відрядження на 1 місяць, аби підсилювати лікарні у прифронтовій зоні.

Крім того розробляються програми по співпраці медиків силових структур з цивільними лікарнями, щоб дозволити їм допуск до діагностики та лікування у цих закладах. Про це розповів військовий хірург та стажер відділу координації та медичного забезпечення АТО, надзвичайних та воєнних станів Міністерства охорони здоров’я Олександр Данилюк.

“Ми затвердили стандарти аптечок до державного оборонного замовлення на наступний рік. Від тепер українські військові повинні отримувати такі ж аптечки, як і військові країн-членів НАТО”, – зазначив Данилюк.

Доктор Супрун також додала, що цього тижня у МОЗ пройшла зустріч з експертами НАТО та медичних служб силових відомств України щодо зміни військової медицини в Україні.

“Найважливіше, що обговорили – створення єдиного цивільно-військового простору, до якого входитимуть медики з усіх силових структур. Наші іноземні партнери готові сприяти і надавати будь-яку консультацію щодо впровадження такої системи в Україні”, – зазначила в.о. міністра.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *