ОСТАННІ НОВИНИ

Мєчислав Бєнєк: «НАТО відкриє двері Україні у 2020 році, якщо держава виконає всі умови вступу»

|

Заступник командувача Стратегічних сил НАТО (2010-2013 рр.), представник Республіки Польща в НАТО (2009-2010 рр.) генерал Мєчислав Бєнєк розповів про те, чи можливий вступ України в НАТО та про умови, які вона повинна виконати для цього:

byenek

«Ще з 1997 року Україна є досить важливою для НАТО. Проте вступ України в НАТО призупинив Віктор Янукович та самі українці, які вважали, що Україні не потрібно бути членом Альянсу. Тому з цими подіями план дій вступу України в НАТО було призупинено. У 2014 році чинний президент Петро Порошенко підписав Акт про поглиблення співпраці України з НАТО. Та пообіцяв виконати всі можливі умови для того, щоб України стала повноцінним членом НАТО.

Дорога України до НАТО  буде дуже довгою і пройти її буде не зовсім легко. Країна до 2020 року зобов’язалася виконати всі умови вступу до НАТО та виконати всі стандарти НАТО. До них належить: мілітарність, інтеропераційність, запровадження реформ цілої армії, модернізація ЗСУ, модернізація кадрів армії. А також потрібно виконати технічні стандарти НАТО, які прописані в плані вступу країни в організацію. Також важливою умовою для країни, яка є членом НАТО або планує ним стати, це можливість виділяти щороку 2,5 % ВВП на модернізацію армії.

Це все звичайно амбітні плани. Зараз ми маємо вже 2016 рік і до 2020-го залишилося лише 4 роки. Я, звичайно, підтримую вступ України в НАТО, але країні треба робити все можливе, аби якнайшвидше виконати ці умови.

Україна має надзвичайно великий потенціал. Я дуже вражений, як українське суспільство та українські збройні сили зуміли так швидко перетворитися з руїни на бойову армію. Відвага людей, які не мали ні зброї, ні амуніції, ні техніки, але зуміли все це швидко і якісно зорганізувати й захищати свою вітчизну, вражає. Така країна потрібна НАТО, але зараз все лише в руках влади».

Фото: pressclub.lviv.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *