ОСТАННІ НОВИНИ

Польща планує «садити» кожного, хто заперечує участь України в Голокості, - історик

|

Сейм Польщі може прийняти законопроект, який дозволяє ув’язнювати за заперечення  участі українців у Голокості. Про це у Facebook повідомляє історик, колишній працівник Інституту національної пам’яті Олександр Зінченко.

seym

Так,  до Сейму Польщі внесений законопроект, що вносить зміни до закону про Інститут національної пам’яті Польщі. За словами О. Зінченка, законопроект дозволяє “посадити” на термін до 3-х років за заперечення участі українців у Голокості.

«Рівень кретинізму у Польщі починає набувати небезпечних значень.Ст 1. п.2а «Злочинами українських націоналістів та українських формацій, що колаборували із ІІІ Рейхом, у визначенні закону, є дії, здійснені українськими націоналістами у 1925-1950 роках, які полягають у застосуванні насильства, терору або інших форм порушення прав людини проти як окремих особистостей, так і груп населення, а особливо – проти населення польського.Злочином українських націоналістів та українських формацій, що колаборували із ІІІ Рейхом є також участь у винищенні єврейського населення та геноциді громадян ІІ Речіпосполитої Польської на теренах Волині і Східної Малопольщі», – цитує закон Зінченко.

«Ст 55. Кримінальна відповідальність за публічне і всупереч фактам заперечення злочинів.Той, хто публічно і всупереч фактів заперечує злочини, про які ідеться у ст 1. […] підлягає штрафу або позбавленню волі на термін до 3-х років.

Пояснювальна записка до законопроекту – це окрема історія. Вірніше, після того, що автор робить із Історією, він як чесний чоловік мав би на ній одружитися. Мені цікаво, президенти підписують якісь декларації, в яких говорять про інтенсифікацію діалогу істориків… Ну, напишіть вже тоді крок праворуч-ліворуч – розстріл! А то якісь 3 роки!», – коментує він.

Також О. Зінченко повідомив, що відмовляється до поїздок до Польщі через тиск на нього.

«На мою адресу у польському сегменті інтернету вже почалися погрози, як людині, “яка виправдовує злочини українців у часи Другої світової війни” (боже збав – навіть не думав!). Оскільки проти мене можливо подання якогось польського ура-патріота позову на цій підставі, я вимушений іще раз підтвердити, що я мушу не тільки утриматися від участі у польсько-українських проектів, але і відмовитися від поїздок до Польщі», – резюмував він.

Нагадаємо, 11 липня Сейм Польщі визнав Волинську трагедію геноцидом. У Раді назвали це рішення провокацією.  

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *