ОСТАННІ НОВИНИ

Тарифи на електроенергію для бізнесу в Європі нижчі, ніж в Україні

|

Спотова оптова ціна електроенергії в Україні на 30%-40% вище, аніж у сусідніх європейських країнах. Про це на своїй сторінці в Facebook повідомив експерт з питань енергетики, екс-член НКРЕ Андрій Герус.

«Роздрібні тарифи для непобутових споживачів вищі, аніж усереднені тарифи у деяких європейських країнах (Норвегія, Швеція, Данія). Вищі, аніж у Канаді, США», – написав Герус.

За його словами, тарифи для промислових споживачів в Україні на 10%-40% вищі, аніж у Росії і на 20%-70% аніж у Казахстані.

«Ці країни є одними з основних конкурентів України на експортних ринках металургії, де е/е складає 10%-40% собівартості продукції», – повідомив екс-член НКРЕ.

Герус також наголосив, що після останнього підняття (+10%) тариф 2-го класу для непобутових споживачів став в 1,83 рази вище, аніж тариф для населення (1,97 грн проти 1,075 грн).

«Тобто відбувається збільшення перехресного субсидування всупереч публічним деклараціям про ліквідацію перехресного субсидування», – сказав він.

«Хоча бізнес давно платить ринкову ціну (доплачує за населення), якість послуг у нас незрівнянна із європейською: приєднання відбуваються повністю за рахунок споживача (у Європі частково вже є у тарифі); кількість переривань у подачі е/е набагато вища», – підсумував Герус.

Як повідомлялося, 27 вересня Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, підвищила роздрібні тарифи енергопостачальних компаній на електроенергію на жовтень 2016 року майже на 10%.

У той же час НКРЕ в своєму повідомленні про встановлені на жовтень тарифи зазначила, що діючі на сьогодні в країні ціни на е/е для промисловості на 54% нижче середньоєвропейського рівня загального тарифу для промисловості.

ЕП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *