ОСТАННІ НОВИНИ

Як світові лідери попрощались з колишнім Президентом Ізраїлю

|

Світові лідери віддали шану колишньому керманичу Ізраїлю Шимону Пересу. Його поховали 30 вересня, за кілька днів після смерті. Шимону Пересу було 93 роки, пише BBC Україна.

6

Його поховали у Єрусалимі за участі великої кількості іноземних політиків на національному цвинтарі на Горі Герцля. Там він спочиватиме з багатьма іншими колишніми лідерами країни.

Попрощатися з паном Пересом приїхали, зокрема, президент США Барак Обама, палестинський лідер Махмуд Аббас, а також президент України Петро Порошенко.

2

Пан Перес переніс інсульт два тижні тому та помер у середу у шпиталі в Тель-Авіві.

Несподіваний гість

Президент США Барак Обама під час церемонії заявив, що присутність лідера Палестини Махмуда Аббаса на похороні стала нагадування про “незавершену справу миру”.

Перед церемонією пан Аббас потиснув руку та мав коротку ромову з прем’єр-міністром Ізраїлю Біньяміном Нетаньяху. Остання така зустріч відбулась у 2010 році, а всі мирні перемовини відклали з квітня 2014 року.

Організація ХАМАС, яка керує у Газі, засудила візит пана Аббаса на похорон.

3

Прем’єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху у своїй промові назвав пана Переса “великою людиною світу”.

“Він досягнув небачених висот. Він був великою людиною Ізраїлю”, – сказав пан Нетаньяху на цвинтарі на Горі Герцля.

Колишній президент США Білл Клінтон, який допомагав укладати мирні угоди в Осло між Ізраїлем та Палестиною в 1993 році, заявив, що померлий був “найбільшим мрійником” Ізраїлю.

Президент США Барак Обама порівняв пана Переса “з іншими велетнями думки ХХ століття, з якими я мав честь зустрітись, наприклад Нельсоном Манделою та її Величністю королевою Єлизаветою”.

Шимон Перес, за його словами, вірив у рівність для палестинців.

“Навіть перед загрозою терактів, після численних розчарувань за столом перемовин, він наполягав, що палестинці як і всі люди мають бути рівними у гідності з євреями та мають мати рівні права у самовизначенні”, – заявив пан Обама.

1

Заходи безпеки

Масштабна підготовча безпекова операція перед похороном призвела до “превентивних арештів” кількох людей.

Йорданія та Єгипет – єдині арабські країни, які підписали мирні угоди з Ізраїлем та надіслали своїх офіційних представників на церемонію.

Палестинський лідер Махмуд Аббас відвідав Ізраїль вперше з 2010 року.

4

Ізраїльські ЗМІ повідомили, що візит відбувається на прохання пана Аббаса.

Як перемовник від Організації визволення Палестини, він був серед підписантів мирних домовленостей в Осло в 1993 році, за які пан Перес отримав Нобелівську премію миру наступного року. Разом із Ясіром Арафатом та Іцхаком Рабином.

Президент України Петро Порошенко на похороні назвав Шимона Переса “добрим другом України”.

“Ми прощаємося з добрим другом України. Шимон Перес – видатна постать у глобальному масштабі, адже він завжди докладав максимальних зусиль для підтримки миру та ставив принципи честі та поваги до людської гідності понад усе! Тому це втрата не лише Ізраїлю, але й усього світу”, – цитує главу державу його прес-служба.

5

Від Великої Британії на похорон приїхали Принц Чарльз, глава МЗС Борис Джонсон та колишній керівник уряду Тоні Блер.

Росію на похороні представила спікер верхньої палати парламенту Валентина Матвієнко.

Похорон пана Переса став наймасштабнішим від часу поховання прем’єр-міністра Іцхака Рабина, якого вбив єврейський націоналіст в 1995 році.

Церемонію також приїхали перші особи Фінляндії, Франції, Німеччини, Італії, Латвії, Литви, Мексики, Нідерландів, Норвегії, Польщі, Румунії, Іспанії, Швеції, а також керівники ООН та НАТО.

Фото: REUTERS, president.gov.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *