ОСТАННІ НОВИНИ

Рада звільнила 29 одіозних суддів

|

Верховна Рада проголосувала за відставку низки суддів, в тому числі тих, хто виносив неправосудні рішення щодо активістів Євромайдану. Рішенню передувало бурхливе обговорення.

суд public.od.ua

Серед звільнених, зокрема, Ігор Кожухов та Алла Домарацька, а також суддя Печерського Світлана Волкова, яку звинувачують у винесенні незаконного рішення про звільнення з-під варти колишнього командира спецроти «Беркута» Дмитра Садовника.

Суддя Вищого господарського суду Віктор Татьков був звільнений в порядку люстрації.

Щодо 5 суддів нардепи не знайшли спільної позиції. В залі триває обговорення.

«Опозиціний блок», як і обіцяв, не бере участь у голосуванні.

Депутат від «Опоблоку» Василь Німченко заявив, що наразі у парламенті «скоюється злочин».

Він зокрема наголошував на тому, що згідно з законодавством, суддів мають за три дні попередити про виклик до Верховної Ради з приводу їхнього звільнення, і ця норма дотримана не була, судді не присутні і сесійній залі.

Голова Вищої ради юстиції Ігор Бенедисюк пояснив, це питання – у віданні парламенту, а не ВРЮ. Крім того він зазначив, що ці судді не з’являлись і на засідання кваліфікаційної комісії.

Водночас народний депутат від «Народного фронту» Леонід Ємець зазначив, що двох днів цілком достатньо для того, щоб дістатись на засідання Верховної Ради «навіть з Анталії».

Німченко також спрогозував масове оскарження суддями прийнятих нині Верховною Радою рішень.

Згодом, Верховна Рада відправила у відставку ще 9 суддів за порушення присяги.

Голосування тривало більше 2 годин.

Зокрема народні депутати з надцятої спроби відправили у віставку 5 суддів Апеляційного суду Києва: Олександра Беця, Людмилу Бартащук, Світлану Коваль, Ольгу Єфімову та Марію Приндюк, яка не побачила порушень при перегляді справ майданівців.

Як відомо, Принюк також в 2003 році після першого затримання вбивці Георгія Гонгадзе Олексія Пукача відпустила його на підписку про невиїзд, після чого він зник.

Фракції “Батьківщина” та Радикальна партія звинувачували Блок Петра Порошенка у бойкоті голосування за звільнення суддів за порушення присяги на позачерговому засіданні.

За словами Юлії Тимошенко, в голосуванні не брали участь “найближчі люди Порошенка”: Ігор Кононенко, Сергій Березенко та Олександр Грановський.

Водночас Березенко узяв репліку і пояснив, що відлучався з сесійної зали на півгодини, але перед тим голосував за звільнення одіозних суддів.

За його словами, багато колег із БПП знаходяться у відрядженні, але фракція “мобілізувалася по максимуму”.

Спікер Андрій Парубій неодноразово закликав депутатів “згадати ідеали Майдану”, повернутись до зали і голосувати за звільнення суддів.

Всього ж депутатам знадобилося 4,5 години для звільнення 29 суддів за формулюванням “порушення присяги”.

Як відомо, з 1 жовтня набирають чинності зміни до Конституції в частині судоустрою, які скасовують таке поняття як порушення суддею присяги.

Президент Петро Порошенко просив Парубія скликати позачергове засідання для звільнення одіозних суддів, оскільки їхні справи після 1 жовтня мали повернутися до Верховної ради юстиції для перегляду.

УП

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *