ОСТАННІ НОВИНИ

Порошенко доручив МЗС подати позов проти Росії до міжнародного арбітражу

|

Президент Петро Порошенко доручив Міністерству закордонних справ України подати позов про порушення арбітражного провадження проти Російської Федерації щодо захисту прав та інтересів України, гарантованих Конвенцією Організації Об’єднаних Націй з морського права 1982 року, порушених внаслідок збройної агресії Росії.

1

Президент наголосив на тому, що позов подається у зв’язку із грубим порушенням Російською Федерацією міжнародного права, агресією, яку вона вчинила проти України, анексією Криму, порушенням права України на природні ресурси у акваторіях Чорного та Азовського морів.

Глава держави також підкреслив, що цей позов пов’язаний, зокрема й з грабунком України в сфері енергетичних ресурсів, коли Росія краде нафту, газ, видобуваючи їх на морському шельфі України, відбувається крадіжка морських ресурсів та забруднення наших територій з негативним впливом на екологію басейну Чорного моря, в тому числі і під час будівництва Керченського мосту.

«Доручаю міністру закордонних справ України підписати і вже сьогодні направити до Російської Федерації повідомлення про арбітраж відповідно до Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права», – сказав Президент.

Він також зазначив, що правова позиція України є твердою, базується на чітких доказах і Україна доведе за допомогою арбітражу юридичні факти викрадення Російською Федерацією природних ресурсів і нанесення шкоди екології зазначеного басейну.

Президент наголосив, що міжнародний арбітраж, який має світове визнання, має вирішувати подібні спори та висловив сподівання, що Російська Федерація візьме участь в цьому процесі, як підписант Конвенції Організації Об’єднаних Націй з морського права, а «не буде ховатися від міжнародних судових організацій, як це було зі створенням міжнародного арбітражу з розслідуванням трагедії літака рейсу МН-17».

«Правда і тверда аргументація знаходиться на боці України», – сказав Президент та висловив впевненість, що запуск цього процесу буде сприяти відновленню повного контролю над морськими просторами України і відшкодуванню того збитку, який понесла Україна внаслідок збройної агресії з боку Російської Федерації.

«Я думаю, що це перший, але надзвичайно важливий крок», – наголосив Президент, зауваживши, що триматиме цю ситуацію на контролі.

«Ми готові боротися за захист законних прав і інтересів України», – підкреслив Глава держави та зазначив, що це лише один із кроків, за його дорученням розробляються документи на основі різних міжнародних документів та конвенцій для подачі позовів в інші міжнародні судові інстанції. Зокрема, йдеться про захист як майнових прав суб’єктів господарювання України, які були порушені в наслідок анексії Криму, так і захисту прав державних інституцій, які були також були анексовані російським агресором в Криму.

Президент також наголосив, що в Держбюджеті на 2017 рік буде збільшено фінансування Міністерства закордонних справ, що передбачатиме здійснення подібних функцій.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *