ОСТАННІ НОВИНИ

У Канаді помер український історик Орест Субтельний

|

У канадському місті Торонто 24 липня у віці 75 років пішов із життя український історик Орест Субтельний. Про це повідомляє Інститут українських досліджень Гарвардського університету.

11

Орест Субтельний народився 7 травня 1941 року в окупованому на той час нацистами польському Кракові.

«Навчаючись в аспірантурі Гарвардського університету, Субтельний був серед першої когорти аспірантів Інституту українських досліджень. Він був першим, хто здобув докторський ступінь у новосформованій Програмі українських студій, написавши дисертацію на тему «Вимушені союзники: Пилип Орлик та його відносини з Кримським ханством і Османською імперією. 1708–1742». Відтоді він написав шість книжок зі східноєвропейської та української історії, поряд із безліччю статей і окремих глав книжок», – ідеться в повідомленні.

Найбільше визнання Субтельному принесла праця «Україна: Історія», вперше опублікована у 1988 році видавництвом Торонтського університету. Вона мала значний вплив на формування світогляду українців, які здобували незалежність і закладали основи новітньої української держави, що постала наприкінці ХХ століття.

Доктор філософії та історії Орест Субтельний понад 30 років був професором кафедр історії та політичних наук у Йоркському університеті в Канаді.

Панахида за професором Субтельним відбудеться у четвер, він буде похований у п’ятницю у Торонто.

Фото: www.bbc.com

RadioSvoboda

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *