ОСТАННІ НОВИНИ

У селі на Львівщині вулиці освітлюють завдяки сонячним батареям

|

У селі Варяж (Львівська область) побудували сонячну електростанцію для освітлення вулиць.

Зовнішне освітлення населеного пункту перевели на альтернативне джерело енергії в рамках спільного проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду”.

1

Так, 20 сонячних модулів, встановлені біля колишньої бібліотеки, генерують електроенергію для освітлення центральної вулиці – від в’їзду в село з обох боків Сокаля і Белза до прикордонної застави – 3,5 км. Загальна вартість проекту становить 680 тис. гривень.

Як зазначає ініціатор написання «сонячного» проекту, колишній сільський голова Юрій Городько, фотоелектричні панелі збирають сонячну енергію, яку п’ятикіловатний інвертор перобляє на електричну і дозволяє накопичувати для вуличних світильників.

«До міні-СЕС підєднані 43 плафони – 29 придбали за проектом, 14 – на зекономлені кошти під час проведення тендеру. Крім того, додатково буде встановлено 9 плафонів по бічних комунальних дорогах, – розповідає ініціатор проекту. – При цьому надлишок «сонячної» електроенергії село може подавати у загальну мережу, забезпечуючи громадян і підприємців. За кожен «сонячний» кіловат обленерго платить за “зеленим тарифом” 3,85 гривень», – зазначив він.

У Варяжі мають намір звернутися за відповідним дозволом у Сокальський РЕМ та виготовити технічну документацію.

За словами координатора проектів у Львівській області Ігоря Назара, спрямований на розвиток територіальної громади проект перебуває на особливому контролі.

«Сільська рада в такий спосіб може заробляти сама на себе і вироблену енергію віддавати у мережу, а по взаємозаліку “Львівобленерго” буде зараховувати витрати на освітлення дитячого садочка, сільської ради, Народного дому… Реалізація такого мініпроекту дозволяє громаді бути незалежною від коливання цін на електроенергію та витрачати зекономлені кошти на вирішення нагальних проблем», – пояснив він.

Джерело: Ecotown

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *