ОСТАННІ НОВИНИ

У Польщі скасували концерт гурту «OT VINTA» через підтримку ОУН-УПА

|

У польському Перемишлі скасували концерт українського гурту «От вінта» і усі заходи до свята Івана Купала 2 липня. Це вже вдруге за останній місяць українці у Перемишлі не можуть провести свої заходи, оскільки на них тиснуть польські націоналісти із середовища футбольних уболівальників.

от вінта

Рішення скасувати концерт було прийняте під тиском міського голови Перемишля Роберта Хоми. До нього 29 червня із офіційним листом звернулась Асоціація уболівальників футбольної команди «Полонія» у Перемишлі. Саме ці фанати напали на мирну ходу українців 26 червня.

Тепер же уболівальники товариства «Перемишьське братство» вимагали скасувати концерт, оскільки лідер гурту «От вінта» Юрій Журавель та музиканти, на їх думку, беруть участь у героїзації ОУН-УПА. Про це начебто свідчать фото, які поляки знайшли у соціальних мережах. Але у своєму обґрунтуванні вони також згадують суперечливі моменти з історії обох народів. Зокрема, й трагедію на Волині.

«Водночас хочемо зазначити, що не маємо нічого проти української меншості і її культури. Однак треба пам’ятати, що сімейні історії багатьох поляків з Підкарпаття (воєводство у Польщі на кордоні з Україною – ред.) пов’язані із геноцидом, який чинили бандерівці. Тому природно, що вигляд кольорів і символів ОУН-УПА ранить польські патріотичні почуття», – йдеться у листі вболівальників.

Цього звернення було достатньо. Роберт Хома відреагував миттєво. І найоптимальнішим його рішенням була вимога до українців у Польщі скасувати концерт. Мер Перемишля написав листа до Марії Туцької, голови української громади у Перемишлі із вимогою скасувати концерт. Він також звернув увагу на можливі провокації  під час концерту та прояви поведінки крайнього націоналізму. Він аргументує, що цей захід може стати місцем ще одного конфлікту, приводом до якого стане саме виступ гурту «От вінта».

«Лідер цього гурту культивує постать Степана Бандери, крайній український націоналізм та організації ОУН-УПА. Побоююсь, що навіть збільшена кількість працівників, які забезпечуватимуть безпеку заходу не буде в стані контролювати емоції», – написав Роберт Хома.

З огляду на це, українці у Перемишлі вирішили узагалі скасувати всі заходи присвячені святу Івана Купала. Роберт Врубель із «Перемишльского братства» заявив, що його товариству дуже прикро, що українці скасували заходи, які багато років проводили у місті.

«Нам дуже прикро. Ми не вимагали скасувати усі заходи. Йшлося лише про виступ зірки вечора – гурту, який пропагує бандерівські погляди. Ніч Івана Купала відбувається щороку і жоден з членів нашого товариства не протестував проти цього свята. Колись воно відбувалось у дуже приязній атмосфері, дехто з нас навіть приходив подивитись як бавиться українська меншість», – заявив Роберт Врубель.

Лідер гурту «От вінта» Юрій Журавель не розуміє, чому саме зараз концерт у Перемишлі скасували. Гурт вже багато разів там виступав і досі все було добре.

«Тільки під час останнього фестивалю зненацька з’явились кілька радикально налаштованих скінхедів і футбольних фанатів. І мер міста звернувся до організаторів і дуже радив їм не запрошувати гурт «От вінта», бо будуть провокації і він силами поліції Перемишля не зможе забезпечити порядок», – зазначив Юрій Журавель.

За матеріалами ZAXID.NET.

Фото: ogo.ua

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *