ОСТАННІ НОВИНИ

Більше свободи дитячим садочкам: «тіньові» заклади можуть легалізуватися

|

Відтепер у дитячих садочках діти можуть спати на двоярусних ліжках або на карематах, їсти їжу, яку принесли з собою, та гратися в спальні або спати в ігровій кімнаті. Такі умови дазволив їм новий «Санітарний регламент для дошкільних навчальних закладів», затверджений наказом Міністерства охорони здоров’я України від 24.03.2016 № 234.

дитячий садочок

Дорослим цей регламент дав право відкривати садочки в приміщеннях, які не будували спеціально як садочки. Наприклад, у квартирах.

Про це сьогодні, 16 червня,  під час інтерв’ю-прес-конференції на тему: «Санітарна реформа у дитсадках Львівщини: для дітей чи для дорослих?», яка відбулася у Львівському прес-клубі, повідомила директор департаменту гуманітарної політики Львівської міської ради Галина Слічна.

«Цей регламент узаконив ті речі, які і так наявні у наших дошкільних установах. Ми сьогодні маємо величезну кількість установ незрозумілої форми власності, які надають послуги дошкільної освіти та виховання дітей. Люди працюють, ніде не облікуються, але батьки їм довіряють. Також в центральній частині міста багато садочків розміщені в приміщеннях, які не відповідали вимогам», – розповідає вона.

За словами Галини Слічної, попередній санітарний регламент був прийнятий 30 років тому. Він передбачав досить жорсткі умови для дошкільної дитячої установи. Наприклад, раніше було чітко зазначено: на яку кількість дітей мусить бути облаштована певна кількість унітазів, які за площею мають бути ігрові майданчики тощо. Ніхто не міг відкрити садочок у квартирі. Тепер в міськраді передбачають, що з’явиться більше підприємців, які захочуть відкривати приватні міні-садочки. А діти, які відвідують ці установи, нарешті, будуть обліковані чиновниками.

«Попередній санітарний регламент містив абсурдні речі, які ми порушували. І я це не приховувала. Ми судилися з санепідемстанцією за ті штрафні санкції, які на нас накладали. Садочки в Галицькому районі розміщені в непристосованих приміщення, в колишніх квартирах. Там кімната в 20 квадратних метрів, а висока стелі – шість метрів. От і ставили двоярусні ліжка, за які нас штрафували», – зізнається Галина Слічна.

Новий санітарний регламент зняв усі ці обмеження. Зараз можна відкрити садочок в непристосованих, нетипових приміщеннях. Наприклад, в квартирах. Немає вимог щодо площі ігрової кімнати чи спальні, може не бути кухні, можна спати на двоярусних ліжечках або на килимках. Аби дитині було комфортно.

Наступним кроком, на її думку, мають бути зміни державних будівельних нормах щодо будівництва садочків. Якщо це буде зроблено, то будівельники більш охоче будуть зводити дошкільні дитячі установи.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *