ОСТАННІ НОВИНИ

Львів’янам покажуть незвичайний арт-проект: деталі

|

У Львові 26 червня у найбільшому виставковому просторі – «Львівському Палаці мистецтв» – відбудеться відкриття масштабного всеукраїнського проекту «Килим. Сучасні українські митці». Експозиція триватиме до 24 липня, повідомляють організатори.

Ідея проекту «Килим. Сучасні українські митці» – об’єднати традиційне мистецтво і сучасне, актуалізувати етнічну культуру і надати додаткових «народних» смислів актуальному арту. «Як і тканий килим, на полотні якого містяться символи з різним змістовим наповненням і у якого завжди є два боки – лицевий і зворотній, сучасне мистецтво відображає різні складові дійсності – естетичні та ідейні, позитивні та негативні, лицевий і зворотний її бік. Завжди актуальні теми життя і смерті, мінливості людської долі, закодовані у килимових візерунках, з особливою гостротою постають за нинішніх, вкрай драматичних і бурхливих обставин існування нашої країни», – говорить співкуратор проекту «Килим. Сучасні українські митці» Ігор Абрамович.

У проекті беруть участь 20 авторів, кожний з яких покаже своє бачення традиційного мистецтва у сучасному світі. На виставці будуть представлені живопис, скульптура, інсталляції та відео-арт.

«Однією із особливостей проекту є те, що він від початку задуманий як мандрівний. Після Карпат він їде до Львова, потім – до Києва і Харкова. І в кожному місті він розширюється, змінюється, як за рахунок нових творів його учасників, так і за рахунок нових авторів», – говорить співкуратор проекту Олександр Соловйов.

Проект стартував ще 8 квітня в с.Татарів, Івано-Франківська область, в арт-просторі Zenko Foundation на території готельного комплексу «Коруна». Карпати були обрані для офіційного старту проекту не випадково: саме в Татарові розташований основний арт-простір Zenko Foundation. Так само не випадково другим містом, де буде показаний «Килим», стане не Київ, а Львів – західна культурна столиця країни.

«Сучасне мистецтво має виходити за межі столиці, має ставати доступнішим», – впевнений ініціатор проекту і засновник Zenko Foundation Зенко Афтаназів. Культурна децентралізація – вихід мистецтва за межі столиць – уже не перший рік є загальноєвропейським трендом. Україні час долучитися до нього.

Втім, у столиці проект також експонуватиметься: з 17 серпня у «Мистецькому Арсеналі». У жовтні «Килим. Сучасні українські митці» відкриється у харківському «ЄрміловЦентрі».

Фото: lvivposter.com

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *